Élet-Stílus

Hiddink újra kiejti az olaszokat?

Ausztrália-Olaszország 17 óra

Noha tisztában vannak az esélyekkel, az ausztrálok nem szándékoznak feltartott kézzel kimenni a pályára a németországi labdarúgó-világbajnokság hétfő délutáni nyolcaddöntős mérkőzésén.

“Ez egy igazi Dávid és Góliát helyzet. Az olaszok nyertek már három vb-t, és számos más nagy tornán edződtek, mindez azonban nem jelenti azt, hogy félnünk kellene tőlük” – jelentette ki a védő Lucas Neill, aki több társához hasonlóan Angliában keresi a kenyerét. A Blackburn Rovers játékosa szerint reményt adhat nekik, hogy a csoportszakaszban játszottak a legerősebbnek tartott brazilokkal, és noha 2-0-ra kikaptak, jó teljesítményt nyújtottak ellenük.

Az ausztrálok a nyolcaddöntő előtt 3-1-re megverték a japánokat, majd két góllal kikaptak a braziloktól, végül pedig 2-2-t játszottak a horvátokkal, ezzel legnagyobb sikerüket elérve versenyben maradtak a kieséses szakaszra.

Hiddink négy évvel ez előtt a dél-koreai válogatottal már tört borsot az olaszok orra alá. Akkor egy aranygóllal nyert a holland mester csapata az azzurik ellen.

Az olaszok egyelőre adósak a látványos futballal, viszont eredményesen és nagyon összeszedetten játszottak a csoportmérkőzéseken: két győzelemmel – a ghánaiak és a csehek elleni 2-0-val – és egy döntetlennel – az amerikaiakkal szembeni 1-1-gyel – léptek tovább.

Elemzések szerint a villogáshoz elsősorban a sérülése után visszatért Francesco Totti formájának javulására lenne szükség, kérdés, hogy ez mikor következik be. Simone Perotta annak a véleményének adott hangot, hogy a még korántsem százszázalékos irányító szerepeltetése egyáltalán nem tekinthető luxusnak, mert abban a feladatkörben, amit neki kell betöltenie, senki sem képes olyan jó teljesítményre, mint ő.

Marcello Lippi többször változtatott a kezdőcsapatán, és ezúttal is cserére kényszerül, ágyéksérülés miatt ugyanis nem számíthat Alessandro Nestára.

Svájc-Ukrajna 21 óra

A svájci és az ukrán válogatottnak is óriási siker lenne, ha bejutna a németországi labdarúgó-világbajnokság legjobb nyolc csapata közé, márpedig ez az egyik alakulatnak mindenképpen megadatik, mivel nem kis szerencse folytán, nagycsapatokat elkerülve éppen egymással játszanak hétfőn este, Kölnben.


Hiddink újra kiejti az olaszokat? 1

Senderos vállsérülései miatt dõlt ki (AP)

A nyolcaddöntős találkozóra mindkét együttes reális célként fogalmazhatja meg a győzelem kiharcolását, amit pedig a 16-os mezőny további résztvevőinek döntő többségével szemben aligha tehetne meg. Egyúttal lehetőség nyílik arra, hogy a sztárok nélkül menetelő svájci válogatott híveket szerezzen magának, az ukrán csapat pedig még egyszer bizonyíthatja, hogy a 2004-ben aranylabdás Andrij Sevcsenko mellett is akadnak azért kiváló játékosok a keretben.

A világbajnokságon először szereplő ukránok számára rosszul indult a sorozat, 4-0-ra kikaptak a spanyoloktól. Azután viszont 4-0-ra verték a szaúd-arábiaiakat, majd 1-0-ra a tunéziaiakat. A svájciak gólnélküli döntetlennel kezdtek a franciák ellen, majd 2-0-ra verték a togóiakat és a dél-koreaiakat.

“Már az óriási siker az ukrán labdarúgás számára, hogy továbbléptünk a csoportból. Ez annak köszönhető, hogy a spanyoloktól elszenvedett súlyos vereség után is bíztunk magunkban” – mondta Sevcsenko.

Az ukránok elleni győzelmük esetén egyébként a svájciak még nem írnának történelmet, ezt megelőzően ugyanis már három alkalommal 1934-ben, 1938-ban és 1954-ben voltak tagjai a legjobb nyolc mezőnyének. A negyeddöntőnél tovább azonban nem jutottak, előbb a csehszlovákok, majd a magyarok, utóbb pedig az osztrákok állították meg őket.

A nyolcaddöntős összecsapás mindkét alakulata a szervezettségre épít, ezúttal azonban mindkét oldalon akad gondja a kapitánynak. Köbi Kuhnnak a vállsérülést szenvedett Philippe Senderost kell pótolnia, úgy tűnik, erre a feladatra Johann Djourout, Senderos arsenalos csapattársát jelöli a szakvezető. Oleg Blohin viszont sárga lapok miatt nem számíthat Vjacseszlav Szviderszkijre és Andrij Ruszolra, az elsőként szóba jövő Dmitro Csigrinszkij pedig combsérüléssel bajlódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik