Élet-Stílus

Elkészült a Google Earth francia riválisa

Egy újabb francia álom vált valóra a napokban: elkészült a népszerű internetes szolgáltatás helyi változata, amely természetesen nagyobb részletességet kínál, legalábbis ami a francia területeket illeti.

A franciák nem nyugszanak bele a Google internetes diadalmenetébe. Többször sikerült már olyan kezdeményezést elindítaniuk, amely végül valamilyen európai identitású internetes tartalom előállítását szorgalmazza. Ilyen ez európai online könyvtár ügye, vagy most a Google-rivális virtuális térképrendszer megalkotása.

Az oldal prezentációján maga Jacques Chirac francia elnök üdvözölte a kezdeményezés sikerét, leszögezve, hogy jelentős előrelépésként értékeli a szolgáltatás elindulását. Véleménye szerint ugyanis ezzel megfelelő konkurenciát tudnak szembeállítani az amerikai projekttel szemben, alternatív megoldást kínálva az európai felhasználóknak és mindazoknak, akik valamilyen okból érdeklődnek a terület iránt.

A Géoportail névre keresztelt oldal segítségével nemcsak az anyaországot, hanem az összes francia fennhatóság alatt álló területet feltérképezhetjük, igaz, ez többnyire a távoli picinyke szigetecskéket jelenti. Amint azt már megszokhattuk, szabadon váltogathatunk a légi (műholdas) felvételek és a részletes térképek között, és a kínálat hamarosan háromdimenziós képekkel, valamint fontos geológiai információkkal egészül ki. A teljes adatbázis mintegy 400 ezer felvételből és 3700 térképből áll, ez utóbbiakat ötévente frissítik. A költségek mintegy hatmillió euróra rúgnak, amit a francia költségvetés fedezett.

Chirac elnök érthető büszkeséggel beszélt a kezdeményezésről, amely szerinte nemcsak gazdasági és tudományos szempontból, hanem politikai szemszögből megvizsgálva is jelentős tettnek minősül. „Ez az egész a demokráciáról is szól, hiszen állampolgárainknak joguk van tudni az őket körülvevő környezetről” – jelentette ki az elnök, hozzátéve, hogy a Galileo (egységes európai navigációs rendszer) és a mobiltelefonok révén a globális helymeghatározó rendszerekhez kötődő kutatások gyors fejlődésen mennek majd keresztül.

A Géoportail ugyanakkor még súlyos gyermekbetegségeivel küzd: az oldal ritkán elérhető, mivel a szerverek nem tudják kiszolgálni a hirtelen megnövekedett igényeket – nem kell meglepődnünk, ha nem töltődik be első próbálkozásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik