Élet-Stílus

Németország a világbajnoki címről álmodik

Egy ország álmodik a világbajnoki címről a szombati Németország-Svédország mérkőzés után, egyre hangosabb a szurkolói rigmus: Utazunk Berlinbe (a világbajnokság döntőjére)! - visszhangok a vasárnapi lapokból.

Németországban hajnalig tartott az ünneplés a 2-0-s német győzelemmel végződött müncheni nyolcaddöntős mérkőzés után, s a Bild úgy fogalmazott, hogy “Németország Poldinaise-t jár”.

A cím utalás a szombati mérkőzés hősének a gyorsan két gólt szerző Lukas Podolskinak a becenevére (“Poldi”), illetve a polonéz táncra, s ezzel Podolski lengyel származására is. A “Poldi hercegként” is emlegetett, a Köln csapatából a Bayern München együtteséhez átigazolt fiatal játékos a labdarúgó-világbajnokságon csak nehezen lendült játékba, de a svédek ellen “elkapta a fonalat”, s a brémaiak sztárjának, Miroslav (“Miro”) Klosénak a segítségével a müncheni mérkőzés kulcsemberévé vált.
Német csapat 14. alkalommal került be a legjobb nyolc közé világbajnokságon. “Németország besüvít a negyeddöntőbe” – szögezte le a Welt am Sonntag, s sokak véleményét tolmácsolva állapította meg: Jürgen Klinsmann válogatottja -mindenekelőtt az első félidőben – a legjobb futballt játszotta német részről világbajnokságon az 1990-es bajnoki cím megszerzése óta.

Mások arra hívják fel a figyelmet, hogy a németeknek Klose és Podolski személyében ismét van klasszikus csatárduójuk, úgy ahogy 1990-ben is volt Olaszországban Klinsmann és Rudi Völler személyében.

A válogatott 1990-ben Argentínát győzte le a római döntőben, s szerezte meg a harmadik világbajnoki címet az NSZK számára. 1986-ban Mexikóban is összecsapott a két együttes a döntőben, de akkor az argentinoknak jött ki jobban a lépés (3-2).
Argentínának, a német válogatott legközelebbi ellenfelének szombaton este is jobban jött ki a lépés a Mexikó elleni nyolcaddöntős mérkőzésen. Az argentinok Rodrigueznek a tizenhatos sarkáról lőtt álomgóljával jutottak a negyeddöntőbe, s “kabalájuk”, Diego Maradona, a jobb napokat is látott argentin futballisten ismét dervistáncot járt lányával a lipcsei stadion tribünjén.


Németország a világbajnoki címről álmodik 1

Gyõzelmi álomba ringatózó németek (AP)

Az argentinok azonban nem csillogtak annyira, mint például a szerbek ellen (6-0), ám mint a Spiegel Online írta: a gyengébb teljesítmény sem jelenti azt, hogy Németország egyik napról a másikra esélyessé lépett elő. Újra és újra megmutatkoztak az argentinok lenyűgöző egyéni adottságai. Többnyire kis akciók voltak ezek, labdaemelgetések, kettős passzok kis területen, de a zseniális egyéni teljesítmények jelezték, hogy mire képes az együttes, ha még a csapatjáték is funkcionál.

Jürgen Klinsmann szövetségi kapitány azonban vallja, hogy az argentin csapat verhető. Az elmúlt másfél évben Németország kétszer csapott össze Argentínával, s mindkét meccs döntetlenre végződött. “Kétszer jártunk a győzelem közelében, most eljutottunk oda, hogy megtegyük a következő lépést, s megverjük Argentínát” – nyilatkozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik