Élet-Stílus

Beckham belőtte a briteket a nyolc közé

Nem túl színvonalas találkozón Anglia egy szabadrúgásgóllal jutott a legjobb nyolc közé Ecuador ellen; Rooney végig játszotta a meccset, de a britek ma is gyenge napot fogtak ki.

Ecuador bátran kezdett


Igencsak szokatlan hadrendben kezdett Anglia: Steven Gerrard helyén, a középpályán egy abszolút vb-újonc, Michael Carrick játszott, míg a liverpooli játékmester Rooney ékpárjaként próbálkozott elöl. Crouch csak a kispadon kapott helyet. Ez a taktikai változtatás annyira nem hatotta meg a dél-amerikaiakat, mert ők nagyon bátran és veszélyesen léptek fel az első percekben.

Carlos Tenorio rögtön a meccs első perceiben meg is szerezhette volna a vezetést Ecuadornak, de Ashley Cole ember feletti becsúszó szerelése blokkolta a veszélyes löketet, így az csak a felsőlécen csattant. Tenorioék továbbra is támadóbb szellemben játszottak. A britek kétségbeesett és berezelt védősora ma a meccs első részében több sebből vérzett.

Sven Goran Eriksson angol válogatottja tanácstalanul és ötlettelenül adogatott a középpályán, kreativitásnak vagy gólveszélynek nyoma sem érződött. Kétségtelen tény: a kánikulai meleg visszavethette a lendületüket, de az akkor is botrányos volt, hogy Lampard kusza átlövés-kísérletein kívül nem lőttek kapura. Szélsőjátékot nem vezettek, Beckham szokásos be- és átívelései is elmaradtak. Joe Cole teljes észrevehetetlensége a legjobb példa az angolok félidei teljesítményére.

Unalmas, alibiző időhúzás


Beckham belőtte a briteket a nyolc közé 1

Beckham: Valamit ki kéne találni. Lõjek tán egy gólt? (AFP)

Ecuador a 20. perctől kezdve visszavett szimpatikus kezdeményező szerepköréből, és ők is hozzászürkültek az angolokhoz. Carlos Tenorio most is sok gondot okozott védőinek, de az első nagy helyzetén kívül újabbakat nem tudtak kidolgozni. A társasak közül Valenciának volt néhány ígéretes lövése, és Mendez is jól passzolt.

A gyenge első 45 percet hasonló színvonalú folytatás követte a szünet után. Szurkolói szemmel kétségbeejtő látványt nyújtott a két gárda totális vergődése és unalmas alibiző időhúzása. Mielőtt Ecuador szép lassan már a hosszabbításra kezdett volna el berendezkedni (már az 55. percben voltak erre utaló jelek!), Anglia kettesből hármasba kapcsolt, és fokozta offenzivitását.

Rooney is magához tért


Rooney kezdett magához térni, szép cseleket bedobva alázta ellenfele védőit, majd ügyes passzokkal hozta helyzetbe társait. De Gerrard és Lampard is pontatlanul céloztak. Nem játszottak tudásukhoz mérten. És akkor jött az „öreg”. David Beckham egy buta szabálytalanság után elvégzett pontrúgásból gyönyörűen csavart a jobb alsó sarokba. A vezetéstől Ecuador a padlóra került, míg Anglia feltámadt.


Beckham belőtte a briteket a nyolc közé 2

A tini-buldózer is magához tért – Rooney (AP)

Rooney-ék több veszélyes akciót is vezettek, ezúttal már a szélen is aktívabbak lettek. A 20 esztendős csatár maga is lőhetett volna gólt, de azért a védők sem hagyták végleg magukat. Ecuador pechjére lesérült és cserét kért legveszélyesebb csatára, Carlos Tenorio. A tény döntőnek bizonyult, innentől kezdve néhány halovány távoli átlövést próbáltak bevetni a dél-amerikaiak, de a meccs elején bizonytalankodó védelem összekapta magát, és kitartott a végéig.

Ecuador kiesett, leginkább azért, mert ma nem játszottak olyan eredményesen és látványosan, mint előző csoportmeccseiken. Hiányoztak a gólok, talán a második félidőre kibújt belőlük a kisebbségi komplexus is, amivel behódoltak az általános fölénynek. Beckhamék egy újabb olyan meccsen vannak túl, amelyet csak rutinjuk és szerencséjük miatt nyertek meg. Ez így továbbra is kevés lesz, pláne Portugália vagy Hollandia ellen. A britek még mindig adósak a jó játékkal.


Anglia-Ecuador 1-0

Stuttgart 54 000 néző

Gól: Beckham (60.)
Sárga lap: Terry (18.), Robinson (77.), Carragher (83.) ill. Valencia (24.), C. Tenorio (37.), De la Cruz (67.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik