Élet-Stílus

Büntetőpárbajra készülnek a svédek

Folytatódik a hidegháború?

“Rendkívül nehéz mérkőzésre számítok, hiszen a svédek megmutatták, hogy képesek felvenni a versenyt a világ legjobb csapataival” – mondta Jürgen Klinsmann, a csoportgyőztesként és százszázalékosan továbbjutott házigazdák szövetségi kapitánya, aki beszélt a válogatottal szembeni hatalmas elvárásról is. “Nem eshetünk ki a nyolcaddöntőben, mert futballnemzet vagyunk. A búcsú katasztrófa lenne.”

Klinsmann továbbra is az eddig bevált csapatra épít, így a támadósorban a négygólos Miroslav Klose és Lukas Podolski kap helyet.

A várható kezdőcsapatok

Németország:
Lehmann, Friedrich, Metzelder, Mertesacker, Lahm, Schneider, Frings, Ballack, Schweinsteiger, Podolski és Klose
Svédország:
Isaksson, Mellberg, Lucic, Edman, Alexandersson, Linderoth, Ljungberg, Wilhelmsson, Källström, Allbäck és Larsson

A világbajnokságok történetében a svédek eddig egyetlen alkalommal győzték le a Nationalelfet, az 1958-as hazai rendezésű tornán, amikor a második helyen végeztek: “Emlékszem arra a meccsre, egyszerűen fantasztikus volt” – nyilatkozta Lars Lagerbäck szövetségi kapitány, aki kilencéves volt a “hidegháború”-ként elhíresült 3-1-es siker idején. A szakember szerint, ha csapata képes az angolok elleni találkozó második félidejében nyújtott teljesítményét hozni, akkor van esélye bekerülni a nyolc közé.

A mérkőzés egyetlen komoly hiányzója Zlatan Ibrahimovic lehet, bár Lagerbäck szerint a svéd támadó felépült sérüléséből, így bevethető. Ugyanakkor szakértők szerint a Juventus futballistája eddigi teljesítményével csak fék volt a csapatban. A svéd lapok viszont arról számoltak be, hogy a kapus Andreas Isaksson combsérüléssel bajlódik.

A skandinávok a hírek szerint komolyan számítanak arra, hogy a továbbjutás csak 11-esekkel dől el, így sokat gyakorolják a büntetőket.

Nyolcaddöntő: Németország-Svédország
München 17 óra
Bíró: Carlos Simon (brazil)


Büntetőpárbajra készülnek a svédek 1

Ismét örülhet Maradona? (AP)

Régi ismerősök egymás között

Amennyiben az argentin válogatott a hollandok elleni “pihenő” után ismét képes lesz olyan a ritmusban játszani, mellyel az első két csoportmérkőzését megnyerte, mindenképpen komoly eséllyel lép pályára a továbbjutást illetően Mexikó ellen a németországi labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjében.

A dél-amerikai együttes a csoportszakasz tétnélküli zárásán, a C jelű kvartettben gólnélküli döntetlent játszott az akkor már szintén a 16 közé került hollandokkal. Azon a találkozón mindkét csapat úgy akart gólt rúgni, hogy a csatárokra bízta, mit kezdenek egy-egy előreküldött labdával. A negyeddöntős szereplés kiharcolásához ennél minden bizonnyal lényegesen összefogottabb csapatmunkára lesz szükség: a szurkolok minden bizonnyal az Elefántcsontpart ellen 2-1-es, majd a szerb-montenegróiakkal szemben 6-0-s sikert eredményező hozzáállást tapasztalhatják.

Kérdés, hogy mire lesz képes a szervezettnek tűnő, de a csoportmérkőzéseken az igazán jó futballal azért adós maradó mexikói válogatott, amely a D csoportban 3-1-re legyőzte az irániakat, gólnélküli döntetlent játszott az angolaiakkal, majd 2-1-re kikapott a portugáloktól.

A várható kezdőcsapatok

Argentína: Abbondanzieri, Coloccini, Ayala, Heinze, Sorin, Rodriguez, Mascherano, Cambiasso, Riquelme, Saviola és Crespo
Mexikó: Sanchez, Mendez, Marquez, Osorio, Salcido, Pineda, Torrado, Zinha, Pardo, Borgetti Fonseca

A közép-amerikai ország nemzeti csapata eddig mindössze kétszer, az 1970-es és az 1986-os hazai rendezésű vb-n jutott el a negyeddöntőig, hasonló siker eléréséhez ezúttal éppen az egyik legerősebbnek tűnő válogatotton kellene túljutnia. “Igyekszünk nagyon odafigyelni a támadások befejezésére” – utalt Ricardo La Volpe, a mexikói válogatott argentin szövetségi kapitánya arra, mi vezethet eredményre honfitársaival szemben.

A két ország válogatottja eddig mindössze egy alkalommal találkozott világbajnokságon, 1930-ban, Uruguayban az argentinok nyertek 6-3-ra. Barátságos, illetve Copa America-mérkőzést azonban többször játszottak egymással, s itt is, ott is akadt példa a sikerre. Tavaly, a németországi Konföderációs Kupán az elődöntőben kerültek össze, akkor 1-1-es döntetlent követően az argentinok tizenegyesekkel jutottak be a fináléba.

José Pekerman szövetségi kapitány az alapcsapatát küldi harcba, de nem számíthat a hollandok elleni mérkőzésen megsérült Nicolas Burdissóra, míg La Volpe a kiállítása nyomán eltiltott Luis Perezt lesz kénytelen nélkülözni.

Nyolcaddöntő: Argentína-Mexikó
Lipcse 21 óra
Bíró: Massimo Busacca (svájci)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik