Élet-Stílus

Zöld kritika a kormányprogramról

admin
admin

2006. 06. 23. 12:06

A kormányprogram nem rögzíti a fő környezetpolitikai célkitűzéseket, és az azok megvalósítását szolgáló eszközrendszert, a környezet ügyét infrastrukturális fejlesztési kérdésként kezeli, néhány nagy, EU-s forrásokból finanszírozható környezetvédelmi beruházásra szűkíti le – áll az MTVSZ közleményében.

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) szerint a program nem vállal felelősséget a második Nemzeti Környezetvédelmi Program időarányos feladatainak végrehajtására, amely a legégetőbb környezetvédelmi és természetvédelmi kérdéseket 9 tematikus akcióprogramban foglalta össze. Természeti örökségünk megőrzése érdekében rövid távú, bevételcentrikus érdekeket jelenít meg, nem szentel megfelelő figyelmet a természetmegőrzési feladatoknak, ami súlyosan sérti az Európai Unió törekvéseit a biodiverzitás-csökkenés megállítására, és számos más hazánk által is ratifikált nemzetközi egyezmény végrehajtását.

A kormány nem vállal felelősséget a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia elkészítéséért: a stratégiával Magyarország régóta adós. Az unió környezetpolitikája szerint a fenntartható fejlődés megvalósításának előfeltétele a környezeti szempontok beépítése a különböző szakpolitikákba. A kormányprogramnak meg kellene határoznia, hogy melyek lesznek azok a szakpolitikai területek az elkövetkező négy évben, amelyekbe a kabinet integrálja a környezeti szempontokat. Hiányzik a társadalommal tervezett párbeszéd, a környezettudatosság növelése, és a civil szervezetek bevonására való törekvés a környezeti feladatok megoldása érdekében.

A kormányzat első lépései a negatív környezeti tendenciák erősödését vetítik előre. A napokban derült fény arra, hogy a kormány a minisztériumi és hatósági munkatársak leépítésénél nem veszi figyelembe, hogy a környezetvédelem terén történt elmúlt évekbeli forrás- és kapacitáscsökkentések az egész ágazat működőképességét veszélyeztetik – fogalmaz a zöld szervezet.

Az MTVSZ elnöksége úgy látja, hogy a környezet-és természetvédelem ügye a rendszerváltás óta nem volt ilyen veszélyeztetett, mint napjainkban, ezért levélben fordult Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz, Persányi Miklós, környezetvédelmi és vízügyi miniszterhez, Szilvásy György kancelláriaminiszterhez, Szili Katalin házelnöknek és az öt parlamenti párt frakcióvezetőjéhez.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.