Élet-Stílus

Szombat éjjel múmiákkal találkozhatunk

Csónakos vártörténeti túra, éjjeli omnibuszozás, randevú a múmiákkal: a negyedik Múzeumok Éjszakáján közel ötven magyar város, több mint száz múzeuma várja Szent Iván éjjelén a kultúr- és kalandszomjas érdeklődőket.

Tavaly több mint százezren döntöttek úgy, hogy az év legrövidebb éjszakáját múzeumkertekben vagy -épületekben töltik el. A kiállítási termek tömve voltak, az utcák megteltek élettel, a múzeumi busz és hajójáratokra alig lehetett felférni. A szervezők biztosak abban, hogy idén is hasonlóan nagy érdeklődés várható, annál is inkább, mert minden eddiginél több város, és múzeum kapcsolódik a rendezvényhez.

Gazdag programokat – tárlatvezetéseket, foglalkozásokat, vetítéseket és beszélgetéseket, illetve koncerteket és táncbemutatókat –kínálnak az egyábként is egyre népszerűbb múzeumok este hattól hajnali kettőig. A cél – akárcsak a többi európai nagyvárosban – az, hogy a múzeumok, a kávéházakhoz hasonlóan, a közösségi lét, a találkozás fórumai legyenek. Sőt, olyan helyek, ahol pezsgő kulturális élet folyik, és ahol ötletek sokasága kínál szórakozást.

Szombat este egy jeggyel (felnőtt ezer, gyerek ötszáz forint)látogathatjuk meg az összes – a rendezvényhez kapcsolódó – múzeumot, sőt a jegy az egész éjjel közlekedő múzeumi buszjáratokra is érvényes. Felsorolni is lehetetlen azt a többszáz programot, amely közül választhatnak az érdeklődők. Érdemes tehát a rendezvény honlapján tájékozódni, és előre eldönteni, hogy melyik múzeum, melyik programján szeretnénk részt venni.

Ízelítőül néhány program a több százból:

Vekkerek, múmiák

A Magyar Természettudományi Múzeum misztikus világba kalauzolja látogatóit, akiket a spontán mumifikálódástól halhatatlanná tevő tánccal óvnak mindenkit. Lesz továbbá előadás múmiákról, 18. századi divatbemutató és nagy óracsörgés éjfélkor, amikor is minden érdeklődő a maga által vitt ébresztő vekkert csörgetheti. Nem mindennapi élmény éjfélkor egy 200 éves múmia füle mellett vekkert csörgetni …

Csónakos vártörténet

A Mezőgazdasági múzeum programjait a Bartók inspirálta nép- és világzene, napjaink jazzmuzsikája, a ma is élő kézműves hagyományok mellett a csodálatos Vajdahunyadvár ódon falai és Szent Iván-éj tüze keltik életre. Talán az egyik legizgalmasabb akció a csónakos vártörténeti túra lesz a vár körüli tavon. A múzeumot bemutató vártörténeti séta kiegészítése ez, amelyen a gyönyörű Vajdahunyadvár különleges épületrészeit járhatják, illetve csónakázhatják körül a látogatók.
De lesz itt igazi Szent Iván éji bűvölet a Jósnő, a Varázsló és a Holló közreműködésével. Szerelmi bájitalok kóstolása, a készítésük titkai várják a múzeum ódon falai között a sejtelmekre, titkokra, varázsra vágyó látogatókat.

Omnibusz és vasúttörténet

A Nyugati pályaudvar előtt, eredeti Omnibusz (lóvasút) invitálja a vendégeket a Vasúttörténeti Parkba. Az Omnibusz a Nyugati pályaudvar és az Oktogon között közlekedik. Egy zenész a századforduló dallamai segítségével teszi még szórakoztatóbbá ezt a programot. Többek között, főmotívumként felhangzik az “Éjjel az omnibusz tetején” című dal is. A parkban egész este-éjjel zene, kiállítás, tárlatvezetés, gasztronómia, kreatív foglalkozás, gyermekprogram várja az érdeklődőket.

Edd meg a fényt!

Kozma Péter a június 24-i budapesti Múzeumok Éjszakáján újra megjelenik fényfestő vetítőgépeivel. Ezúttal a fenti című installációval a Róth Miksa Emlékházban tiszteleg a huszadik század első felének nagy magyar üvegfestője előtt.A Róth Miksa Emlékházban Szent Iván éjjelén nyitják meg a Kortárs Építészeti Központot (KÉK), mely három évre kap helyet az Emlékházzal szomszédos épületegyüttesben. Ebből az alkalomból a belső kertben és az épületek mindegyikében programok csokra várja az érdeklődőket.

Kínaizálnak az iparművészetiben

Az Iparművészeti Múzeum a gyűjteménye történetét bemutató Gyűjtők és kincsek című, márciusban megnyílt kiállítását állítja a középpontba június 24-én: az esti műsor hat órakor kezdődő első részét a tárlat sok tárgyán megfigyelhető “kínaizáló”, keleties hangulat köré csoportosítják. A táncok, az előadások, vetítések mind ezzel a témával foglalkoznak. Az alkotni vágyók kínai legyezőt készíthetnek, aki felfrissülésre vágyik, az pedig a teaház italait kóstolhatja meg.

Társasozás a Műcsarnokban

A Műcsarnok összes termében Kokas Ignác és tanítványai műveiből láthat kiállítást a közönség, s izgalmas családi programban vehet részt: a társasjátékban bábuk helyett a gyermekeknek és szüleiknek kell lépkedni a kijelölt mezőkön. A sikeres célba érést apró ajándékokkal jutalmazzák. Lesz egy különleges táncelőadás (Ladjánszki Márta: Ladies), és klasszikus gitár koncert.

Mesék a Nemzeti Múzemban

A Nemzeti Múzeum hét tárlatvezetést indít- többek közt a középkori királygyilkosságok vagy a korabeli buda erkölcse tematikájára felfűzve – egymás után. Este fél nyolckor, kilenckor és fél tizenegykor a Görömbölő Kompánia mesébe szőtt táncait, és táncba szőtt meséit láthatják, hallhatják kicsik és nagyok, majd különböző honfoglalás kori tárgyakat lehet készíteni. Mindezen túl koncertek és táncelőadások váltják egymást. A varázslatos éjfélen Ungár Erika vezeti át az érdeklődőket a Mesék igazsága című tárlatvezetésével.

Körhinta a néprajzinál

A Néprajzi Múzeum Síppal dobbal, és Műanyag című két időszakos kiállításához, valamint a Művészetek Völgyéhez kapcsolja programjait. Az intézmény előtt műanyag lovakkal teli körhinta üzemel egész nap, valamint világkonyha, ahol különféle népek ételeit lehet megkóstolni. A múzeumban kapolcsi híradókat láthatnak az érdeklődők, a tárlatvezetéseket pedig neves művészek vállalták, többek között Márta István, Galkó Balázs. Éjfél előtt fél órával pedig kamarakiállítás nyílik Bakelit barázdák: lemezek és gyűjtők címmel.

Holland kikötő a szépművészetiben

A Múzeumok éjszakáján a Szépművészeti Múzeum igazi kulturális kikötővé változik: Hollandia, és elsősorban Amszterdam pezsgő kulturális, és éjszakai életének hangulatát próbálja megidézni, és hogy teljes legyen a kikötői hangulat tengeri étkekkel, csapolt sörrel várják a látogatókat, továbbá tárlatvezetésekkel, zenei programokkal, gyermekfoglalkozásokkal, érdekes előadásokkal készülnek, és megemlékeznek a zseniális holland festőművész, Rembrandt születésének 400. évfordulójáról is.

Gyermekprogramok a kelet-ázsiaiban

A Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum idén az ezerarcú Ázsiát és – állandó kiállításukhoz kapcsolódva – azokat a magyarokat helyezi középpontba, akik valamilyen módon Ázsia szerelmesei lettek. Az intézmény már délután négy órától interaktív gyermekprogramokkal várja a látogatókat, akik ezután megismerhetik többek között azt a különleges éneklési technikát, amely egyidejűleg két hang megszólaltatását teszi lehetővé. Az este hátralévő részében koncertek követik egymást.

Fáklyákkal a mezőgazdaságiban

A Mezőgazdasági Múzeum különleges tárlatvezetéseket indít: a vártörténeti bemutatón például csónakkal viszik a látogatókat egy darabon, majd gyalogosan folytatják a barangolást. Éjféltől pedig fáklyás vezetés indul. A Múzeumok éjszakáján megnyitják továbbá a korábban látogatók elől elzárt területet, a kerengőt is, ahol századfordulós kávéház áll majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik