Élet-Stílus

Sevcsenkoék nullfutballal jutottak tovább

Gyötrelmes mérkőzésen gyalázatos teljesítménnyel jutott tovább Ukrajna válogatottja Tunéziával szemben a H csoport záró mérkőzésén.


Sevcsenkoék nullfutballal jutottak tovább 1

Csak az erõlködés ment az ukrán csatároknak (AP)

Már az első percekben lehetett sejteni, hogy nem ez a találkozó lesz a vb mérkőzése. A csapatok csökkentett üzemmódban, lassan és pontatlanul játszottak. Elvileg Tunéziának kellett volna harcosabban játszania, mivel csak győzelemmel juthatott volna tovább, de a meccset mégis Sevcsenkoék kezdték valamivel aktívabban.

Na azért ők sem vitték túlzásba! Komoly gólszerzési lehetőséget csak 25 perc elteltével tudtak kidolgozni. Igaz, a 25. és a 30. perc között akadt vagy 3 hatalmas ziccerük is. Mindegyiket a csatárok ügyetlenkedték el, leginkább azért, mert önző módon maguk akartak gólt lőni.

Tunézia csak a 30. perc környékén talált igazán magára, akkor már Lemerre tanítványai komoly veszélyt is jelentettek szélső elfutásaikkal. Persze csak a gyenge színvonalhoz képest. Az ugyanis meglehetősen szánalmas, ha egy válogatott legnagyobb reménysége egy olyan játékosban van, aki bár volt az Ajax igazolt játékosai is, de balhátvédként szerepel. Trabelsi ettől függetlenül derekasan próbálkozott becselezni magát az ukrán falon túl.

El Dzsaziri lehetett volna Tunézia hőse, ha csatárként komoly ziccer-helyzetig eljutván két lehetősége közül legalább az egyiket értékesíti. De a csapat első csoportmeccsének egyik legjobbja végül is drámai hőssé vált, és a nép legnagyobb fúriájává lett azok után, hogy az első félidő végén butasága miatt kiállítatta magát (második lap).

Totális nullfutball


Sevcsenkoék nullfutballal jutottak tovább 2

Sevcsenko azért ünnepelt (AP)

Azt hitte az ember, hogy a szünet után Sevcsenkoék emberelőnyben legyalulják ellenfelüket. Ezzel szemben Oleg Blohin társasága ott folytatta, ahol abbahagyta 15 perce: totális nullfutballal arra játszottak, hogy minél hamarabb érjen véget a találkozó. A nézők már percek óta füttyszóval bírálták a látottakat, még a hullámzásba is beleuntak. De Ukrajna csak nem akart fölébredni. Sevcsenkoék semmi veszélyt nem jelentettek a kapura nézve.

Az álmos iramba az is belefért, hogy a 10 emberrel rendületlenül, de erő nélkül rohamozó afrikaiak két ordító ziccert is elhibáztak. Ráadásul a paraguay-i bíró – kezezés miatt – jogos 11-estől is megfosztotta őket. Persze a másik oldalon egyből befújt egy olyan büntetőt, ami a vb egyik legkomikusabb epizódjának is beillene: Sevcsenko erőlködte be magát ellenfele 16-osán belülre, majd két afrikai között a saját bokájában(!) megbotlott.

A gól után Tunézia csak a támadással törődött, így az ellenakciókból lehetősége nyílt az ukránoknak kontrákra: a meccs utolsó perceiben valóban komoly gólhelyzeteket is kidolgoztak. Több gól azonban nem esett, így maradt a tény: Ukrajna története során először jutott a legjobb 16 közé. Tunézia búcsúzik a vb-től.


Oleg Blohin, az ukrán csapat szövetségi kapitánya:
Ez az idegek játéka volt, én is egészen a lefújásig izgultam. Most azonban már megnyugodtam, és nagyon elégedett vagyok az eredménnyel. A kieséses szakaszban is sokat várok a csapatomtól, egy futballmérkőzésen bármi megtörténhet.


Roger Lemerre, a tunéziaiak szakvezetője:
Nem kell szégyenkeznünk a teljesítményünk miatt. Elkövettünk egy hibát, ami megbosszulta magát és a folytatásban megnehezítette a dolgunkat. Osztozunk minden otthoni csalódottságában.

Ukrajna-Tunézia 1-0 (0-0)
Berlin, 72 ezer néző, vezeti: Carlos Amarilla (paraguayi)
Ukrajna: Olekszander Sovkovszkij – Andrij Ruszol, Vicseszlav Szviderszkij, Andrij Neszmacsnij – Oleg Guszev, Anatolij Timoscsuk, Oleg Selajev, Makszim Kalinyicsenko (Andrij Guszin, 75.), Szerhiij Rebrov (Andrij Vorobej, 55.) – Andrij Sevcsenko (Artem Milevszkij, 88.), Andriij Voronyin
Tunézia: Ali Bumnidzsel – Hatem Trabelszi, Rádi Dzsaidi, Karim Haggi, Anisz Ajari – Hamed Namucsi, Dzsohar Mnari, Adel Sedli (Francileudo dos Santos, 79.), Medi Nafti, Riad Buazizi (Sauki Ben Száda, 79.) – Ziad Dzsaziri
gólszerző: Sevcsenko (70., 11-esből)
sárga lap: Szviderszkij (18.), Selajev (47.), Timoscsuk (61.), Ruszol (65.) illetve Dzsaziri (9., 45+1.), Buazizi(43.)
piros lap: Dzsaziri (45+1.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik