Élet-Stílus

Árampazarló játékkonzolok?

admin
admin

2006. 06. 23. 09:29

Élénk vitát váltott ki a világhálón egy friss tanulmány, ami a konzolok fogyasztásáról, vagyis inkább árampazarlásról szól.

Leginkább az Xbox 360 fogyasztása döbbentette meg a felmérés készítőit. A Microsoft terméke működéséhez mind készenléti állapotban, mind pedig teljes terhelésekor nagyon sok áramot igényel. A vitát a DX Gaming konzolblog aktuális tesztje váltotta ki. Egy behelyezett DVD menüjének megmutatásához az Xbox 360-asnak 145, míg a PlayStation 2-nek 23 Wattra van szüksége. A Burnout Revenge nevű játék közben a Microsoft termékének fogyasztása 165 Watt volt. Ez az érték körülbelül megegyezik egy átlagos asztali számítógép áramfelvételével, míg egy jelenlegi csúcsteljesítményű (két processzormagos, SLI-rendszerű két videokártyás) PC-nek körülbelül 100 Wattal több áramra van szüksége.

Drága készenléti állapot

A teszt szerint egy Xbox 360 kikapcsolt állapotában is 2 Wattot fogyaszt, ami egy korszerű készülék esetében nagyon soknak számít. Az Xbox 360-on kívül nem büszkélkedhet a Sony PlayStation 2-es konzolja sem, amelynél a teszt készítői szintén 2 Wattos fogyasztást mértek. Az Xbox, a PlayStation 1, a Dreamcast és a GameCube fogyasztása viszont nem éri el az 1 Wattot. Összehasonlításul: egy modern, távirányítóval kikapcsolható televízió ilyenkor nem fogyaszt többet 1 Wattnál. Persze mivel a tesztet a készülékek amerikai változataival végezték el, amelyek 110 Voltos hálózatra csatlakoztathatók, egy európai hálózatban még nagyobb az áramfelvételük.

A szakemberek szerint az Xbox 360 magas fogyasztása minden bizonnyal annak tudható be, hogy egy új konzol első generációs modelljéről van szó. Korábban a PlayStationok is sokat fogyasztottak, azonban később áttervezték őket, miáltal csökkent áramfelvételük is. A jövőben várhatóan a Microsoft is kitalál majd számos olyan újdonságot, amelyeknek köszönhetően jelentősen csökkenni fog a konzol fogyasztása.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Pregnant woman sitting in childbearing center
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.