Élet-Stílus

Moszkvában a Rokonok

A kínai Csen Kaj-kö (Chen Kaige) vette át a 28. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál (MIFF) életműdíját a péntek esti megnyitón fesztiválelnök-rendezőtársától, az orosz Nyikita Mihalkovtól; a versenyben Szabó István Rokonok című filmje is indul.

A nemzetközi zsűri elnökének Szent György-láncát pedig végül a lengyel Andrzej Zulawski nyakába akasztotta Mihalkov a hatalmas Puskin moziban lezajlott rövid ceremónián. Az eredetileg zsűrielnöknek kiszemelt osztrák Michael Haneke ugyanis egy hete, kisebb botrány közepette lemondta a meghívást, a készülő filmje körüli bonyodalmakra hivatkozva.

Zulawski kijelentette, hogy Moszkva mindig is minőséget képviselt filmben és díjban egyaránt, s a zsűri ezúttal sem fog tévedni. Csen Kaj-kö, akinek filmjeiből részleteket vetítettek kínai lantzene kíséretében, azt mondta az életművét elismerő Ezüst Szent György-szobrocskával a kezében, hogy nemzedékének gyermekkori álma volt Moszkvát látni, művészetére pedig mélyen hatott az orosz tradíció.

A tavalyi MIFF életműdíját Szabó István kapta, aki negyven éve Apa című filmjével már elnyerte a moszkvai fődíjat, most pedig a Rokonokkal (s benne Oleg Tabakovval) indul az Arany Szent Györgyért 16 másik versenyfilmmel együtt. Szabó a jövő hét végéig tartó fesztivál vége felé érkezik Moszkvába.

Mellette két másik világhírű rendező is részt vesz a moszkvai versenyben: jelesül a chilei származású Raoul Ruiz a Gustav Klimt bécsi festőről szóló osztrák-francia-brit-német életrajzi koprodukciójával (Klimt – John Malkovich főszereplésével), valamint a francia Bertrand Blier új filmjével (How Much Do You Love Me? – Mennyire szeretsz?).

A virágzásnak indult orosz filmipart egyedül Alekszej Muradov Féreg (The Worm, Cserv) című alkotása képviseli – talán azért, mert valószínűtlen, hogy egymás után harmadszor is hazai győzelem szülessen a fesztiválon. Versenyen kívül levetítik a fesztiválon Pálfi György Taxidermia című filmjét is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik