Élet-Stílus

Kijátszható a Win­dows ere­de­ti­ség­vizs­gá­la­ta

Egy freeware, vagyis egy ingyenes program segítségével egyszerűen és könnyedén kikapcsolható a Microsoft által a Windows XP operációs rendszerek eredetiségének megállapítására használt alkalmazás.

A redmondi szoftveróriás közel egy esztendeje alkalmazza a Windows Genuine Advantage (WGA) névre keresztelt programot, amely kizárólag az operációs rendszer legális példányai esetében teszi lehetővé a letöltőközpont használatát. A Windows XP illegális kópiáit használók ezt a szolgáltatást nem vehetik igénybe. A szoftver kötelező érvényű a Windows Update, illetve a letöltőközpont látogatóinak és ez alól csak a biztonsági jellegű javítások és frissítések jelentenek kivételt.

Az elmúlt hetekben azonban támadások érték a Microsoftot, mondván a WGA kémkedik a felhasználók számítógépein és napi kapcsolatban áll a redmondi konszern szervereivel. A Microsoft hamarosan reagált a vádakra és módosította a WGA Notifications elnevezésű szoftvert, amely ezentúl kéthetente próbálja meg felvenni a kapcsolatot a központtal és a hagyományos szerver naplófájlon kívül semmilyen egyéb adatot nem továbbítanak szervereikre.

Az új freeware-alkalmazás neve nemes egyszerűséggel RemoveWGA lett. A program miután megvizsgálta a rendszert, lehetővé teszi a funkció kikapcsolását vagy letörlését is. A szoftver figyeli azt is, hogy az WGA fel akar-e ismét települni a számítógépünkre és azonnal tájékoztat bennünket erről.

A Microsoftot korábban is számos kritika érte, mondván milyen jogon ellenőrzi az emberek számítógépeit. A vállalat stratégiájával – miszerint a kalózszoftverek ellen fel akar lépni – teljes mértékben egyet lehet érteni, azonban az illegális másolatok elleni harcban a cég néha átesik a ló túlsó oldalára. Ez okozhatja, hogy akik nem tudják megemészteni a Windows Genuine Advantage létét, minden eszközt megragadnak annak kiiktatására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik