Élet-Stílus

Kétezer éves csúcson a Föld hőmérséklete

A Föld hőmérséklete az utóbbi 2000 évben soha nem volt olyan magas, mint az utóbbi néhány évtizedben, és ezért a jelenségért legfőképp az ember felelős – állapítja meg az amerikai tudományos akadémia.

A washingtoni kongresszus felkérésére elvégzett átfogó tudományos áttekintés szerint a közelmúltban és napjainkban tapasztalható magas hőmérséklet példa nélkül álló az utóbbi 400 évben, de lehet, hogy ez elmondható az elmúlt több ezer évhez viszonyítva is – jelentette ki a tanulmányt készítő, klímaváltozással foglalkozó vezető amerikai tudósok egy csoportja.

Bolygónk északi féltekéjének felületi hőmérséklete körülbelül egy fokot emelkedett a XX. század folyamán, amit alátámasztanak a talajfuratokban, a fatörzsek évgyűrűin végzett vizsgálatok, a gleccserek visszahúzódása és egyéb természeti jelenségek – mondta Gerald North texasi földtudományi professzor.

A jelentés elkészítését Sherwood Boehlert, a képviselőház tudományos bizottságának elnöke kérte tavaly novemberben az amerikai tudományos akadémiától azzal a céllal, hogy autentikus vélemény készüljön a globális felmelegedés okozta veszély súlyossága körüli vitában. Boehlert csütörtökön kiemelte: ez a tanulmány semmi kétséget nem hagy a tudományos körökben általánosan vallott vélemény felől, miszerint a globális klímaváltozás valóban nagy veszélyt jelent.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik