Élet-Stílus

Új vulkánra bukkantak Szicília partjainál

Olasz kutatók egy új vulkánra bukkantak Szicília partjaitól délre, mintegy negyven kilométerre. A vulkán csúcsa csak alig hét méterrel közelíti meg tenger felszínét.

A görög filozófusról, Empedoclesről elnevezett vulkán alapterülete Rómáéval vetekszik, vagyis mintegy 750 négyzetkilométer; magassága (400 méter) meghaladja a párizsi Eiffel toronyét; csúcsa pedig csak mintegy hét méterrel a tengerszint alatt található. Az újonnan felfedezett vulkán alig száz kilométerre van Európa legnagyobb aktív vulkánjától, az Etnától.

Az eddigi vizsgálatok azt mutatták, hogy kialudt vulkánról van szó, és nem valószínű, hogy a közeljövően kitörésre kerülne sor – írja a BBC News.

A kutatások szerint a vulkán első jelentős kitörése időszámításunk előtt a harmadik században lehetett, az (eddigi) utolsó pedig 1831-ben.

„Egy új vizsgálat rámutatott arra, amit eddig csak feltételeztek, vagyis hogy ezen a területen, a tengerfenéken található sok kisebb hasadék valójában egy nagy vulkán része” – mondta Cesare Corselli, a National Inter-University Consortium for Marine Science elnöke. „Bár még nem bizonyított, de valószínűleg – az Etnához hasonlóan – itt is egy olyan vulkánról van szó, ahol egy központi illetve több oldalsó (un. parazita vulkán) kitörési hely van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik