Élet-Stílus

Drágulhatnak a használt importautók

admin
admin

2006. 06. 23. 08:45

Megváltozhat a súlyadót felváltó kilowatt-teljesítmény után szedett járulék fizetésének szabálya: a jármű éveinek számát a magyarországi forgalomba hozataltól számítaná. E változat szerint az importált használt autók után az eredetinél többet kellene fizetni – írja a Napi Gazdaság.

A Jauerik István, Farkas Imre és Kovács Tibor szocialista képviselők által jegyzett módosító javaslat az évek számát a magyarországi forgalomba hozataltól számítaná. Ez utóbbi változat szerint tehát az importált, illetve az Európai Unióból behozott használt személygépkocsik és motorkerékpárok után az eredeti változatnál többet kellene fizetni. Ha a T. Ház elfogadja e módosítást – amely a teljesítményelv érvényesítéséből visszavenne egy kicsit –, ismét szóba kerülhet, hogy a magyar jogalkotó diszkriminációt alkalmaz a más uniós országban készült gépkocsikkal szemben. Legutóbb e vád a regisztrációsadó-törvény tavalyi módosítása kapcsán merült fel.

A javaslat mai állapotában nem lehet pontosan megmondani, hogy a teljesítményalapú adóztatás mennyivel növelheti az önkormányzatok gépjárműadó-bevételeit – fogalmaz Szmetana György. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége adószakértőjének becslése szerint az új konstrukció kétszer-háromszor annyi bevételt hozhat, mint a jelenlegi, most évente körülbelül 50 milliárd forintot szednek be az önkormányzatok ebből az adónemből. A szakértő azonban hozzáteszi: a gépjárműadónak jelenleg is rendkívül magasak az adminisztrációs terhei, az új konstrukcióval pedig vélhetően csak növekednek; a hatósági adatszolgáltatás precizitásával ma is gondok vannak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.