Élet-Stílus

USA-EU együttmű­kö­dés a ter­mék­ha­mi­sítás ellen

admin
admin

2006. 06. 22. 09:34

George Bush amerikai elnök és Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a tegnapi USA-EU csúcstalálkozó keretében megállapodtak a hamis termékek és a szerzői jogsértések elleni közös fellépésről.

Carlos Gutierrez amerikai kereskedelmi miniszter, Günther Verheugen, az Európai Unió gazdasági biztosa és Peter Mandelson, az EU kereskedelmi biztosa által előzetesen már bemutatott közös program kitér az amerikai és az európai uniós vámhatóságok közötti szorosabb együttműködésre, a titkosszolgálati információk cseréjére, valamint a szerzői jogok és a szabadalmak érvényesítésére – egy közös munkacsoport létrehozásával – akár más országokban is.

1998-ban az EU határain 10 millió hamisított árucikket foglaltak le, ez a szám 2004-ben 130 millióra nőtt. “Termékeinkben nagyon sok szellemi tőke van, ez élteti az európai és az amerikai gazdaságot. Szellemi tőkénket meg kell védenünk, mert csak így lehetünk versenyképesek a világban. Úgy döntöttünk, hogy közösen védjük meg az értékeinket” – nyilatkozta Peter Mandelson. Az együttműködési tervet több szervezet, így a Business Software Alliance (BSA), a Nemzetközi Zeneipari Szövetség (IFPI) és az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) is üdvözölte.

Alberto Gonzales amerikai főállamügyész bejelentette, hogy az amerikai szellemi tulajdon védelmében az USA hamarosan egy koordinátort küld majd Délkelet-Ázsiába és egy másik szakembert pedig Kelet-Európába. Ezek azonban az új illegális másolások elleni csomagnak csupán az első részei. Gonzales elmondta azt is, hogy Computer Hacking & Intellectual Property (CHIP) néven új különleges egységeket hoznak létre, amelynek a székhelye öt nagyvárosban (Washington, Orlando, Nashville, Pittsburgh és Sacramento) lesz.

Ezenkívül a Kongresszus már tárgyalja az Intellectual Property Protection Act nevű törvényjavaslatot, ami minden eddiginél szigorúbban büntetné az illegális szoftver-, film-, játék és zenei másolásokat. A visszaesők szigorú pénz- és akár börtönbüntetéseket is kaphatnának. Mindemellett külön képzést vezetnének be külföldi bírók és más igazságügyi szakemberek részére. Erre a célra az Egyesült Államok szabadalmi és védjegyoltalmi hivatala 900 000 dollárt különítene el.

A polgári jogi szervezetek, köztük például az IP Justice és a Transatlantic Consumer Dialogue (TACD) ezzel szemben attól tartanak, hogy ezek a szigorítások lehetővé teszik majd, hogy minden olyan amerikai és európai uniós állampolgárt bűnözőnek állítsanak be, aki másolatokat készít.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.