Élet-Stílus

Nyolcaddöntőben a Fekete Csillagok

A vb-újonc meglepetésre bejutott a legjobb tizenhat közé, miután legyőzte a keményen hajtó, de összességében ötlettelen és túl statikus játékkal előrukkoló amerikaiakat.

Az amerikaiaknak mindenképpen nyernie kellett volna a továbbjutáshoz, de egyenlítésre sem futotta Bruce Arena csapatának erejéből. A mérkőzést egy vitatható büntető döntötte el, de így is megérdemelten léptek tovább a szerb Ratomir Dujkovic által dirigált Fekete Csillagok. A ghánai válogatott nem mutatott olyan meggyőző játékot mint a csehek ellen, és az utolsó fél órában csak a szerencséjüknek és az amerikaiaknak köszönhették, hogy a másodszor is nyerni tudtak az első meccsen elszenvedett vereség után.

Az örömbe üröm is vegyült, hiszen érzékeny veszteség érte a csapatot: összeszedte a második sárga lapját Stephen Appiah és így ki kell hagynia a nyolcaddöntőt, ahol a papírforma alapján Ronaldinhóékkal kerülnek szembe.

Borzasztó baki

A mérkőzés csak lassan indult be. Aprították egymást serényen a játékosok, de nem sok értékelhetőt mutattak a nürnbergi stadion közönségének. Az első komolyabb helyzet gólt eredményezett; az amerikaiak kapitánya hibázott óriásit. Játszi könnyedséggel szedte el Reinától a labdát Dramant, majd egészen a kapuig masírozott, és a hosszúba tekert Keller mellett. Az eset után Reina a földön maradt, de a lassítás tanulsága szerint nem bántotta a ghánai támadó. Az amerikaiak tízese egy ideig még reménykedett, de 18 perccel később be kellett látnia, hogy nem tudja folytatni.

Az amerikaiak hiába támadtak, nem tudtak veszélyes helyzetbe kerülni a ghánai kapu előtt. A 44. percben esett egyenlítő góljukhoz egy baki kellett a másik oldalon is. A védő ugyanolyan gyámoltalanul hagyta, hogy szereljék mint 20 perccel korábban Reina. A hibát Beasley használta ki és a középen érkező Dempsey imponáló biztonsággal vágta be a labdát az esélytelen Kingston mellett.

Merk eldöntötte a meccset

Markus Merk az első játékrész hosszabbításában egy igencsak vitatható tizenegyest fújt be Ghánának. Pimpong talán túl könnyen is elesett egy lökés után, de mindez Appiah-t nem különösebben érdekelte, hanem kegyetlenül büntetett.

A második félidőben sajnos visszaesett a színvonal. Az afrikaiak nem sok mindent csináltak, csak néha merészkedtek előre egy-egy kontra erejéig. Az amerikaiak játékát hamar kiismerte Ghána és hiába rohamoztak Bruce Arena legényei, mindössze egy kapufára futotta az erejükből. Az utolsó húsz percben a Fekete Csillagok egyre több időt töltöttek vizszintesben, Bruce Arena cserékkel próbálkozott, de igazán ígéretes helyzet nem adódott USA előtt.

Képtelenek voltak belőni a másodikat az amerikaiak, és így, ha csak egy vitatható tizenegyessel is, de megérdemelten jutott tovább Ghána.

Nyilatkozatok:
Ratomir Dujkovic, ghánai szakvezető: “Történelmi sikert arattunk. Továbbjutottunk, nagyon elégedett vagyok a csapatom teljesítményével.”

Bruce Arena, az Egyesült Államok szövetségi kapitánya: “Nagyon csalódott vagyok, nemcsak a kiesés miatt, hanem a játékvezető ténykedése miatt is. Markus Merk több ítéletével is döntően befolyásolta a mérkőzés kimenetelét.”

Ghána-Egyesült Államok 2-1 (2-1)
Nürnberg, 40 ezer néző
Bíró: Markus Merk
Gólok: Draman (22.), Appiah (45+2., 11-esből), illetve Dempsey (43.)
Sárga lap: Essien (5.), Shilla (32.), Mensah (81.), Appiah (91.), illetve Lewis (7.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik