Élet-Stílus

A KVM nem veszi magára az ÁSZ elmarasztalását

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumról (KVM) készült számvevőszéki vizsgálat összességében nem tekinthető elmarasztalónak – értékelte R. Bakonyi Ágnes, a tárca sajtófőnöke az Állami Számvevőszék a KVM működésének ellenőrzéséről készített jelentését.

Az ÁSZ szerdán közzétett jelentésében számos kritikát fogalmazott meg a minisztérium elmúlt években végbement átszervezése kapcsán, és pénzügyi szempontból is elmarasztalta a tárcát. A vizsgálat egyebek között lassúnak értékelte az átszervezést, amely során túltagolt szervezet jött létre. Az ÁSZ megállapítása szerint késnek az európai uniós projektek, a Vásárhelyi-terv beütemezett projektjei sem valósulnak meg, továbbá szűkülnek a tárca központi forrásai. A más tárcákról készített hasonló ÁSZ-jelentésekkel összehasonlítva nincs szégyellnivalója a tárcának – mondta a sajtófőnök.

A számvevők nem tártak fel visszaéléseket, nincs szó pénzügyi pazarlásról vagy éppen korrupciós ügyekről – jelezte R. Bakonyi Ágnes. Szerinte a jelentés fő üzenete nem a minisztériumnak, hanem az Országgyűlésnek szól. A sajtófőnök utalt arra: a számvevők többször megjegyzik nehezményezve jelentésükben, hogy csökken a tárca költségvetése. A minisztérium is sajnálja, hogy a KVM költségvetési fejezete az elmúlt években lecsökkent – közölte R. Bakonyi Ágnes. Elismerte, hogy valóban lassan bontakoznak ki az EU-s projektek, ugyanakkor sikerként értékelhető, hogy a projektek végül is megvalósulnak és működnek. A környezetvédelmi célú uniós támogatások felhasználásában Magyarország az új tagországok között az élcsoportba sorolható – mondta.

A sajtófőnök szerint a Vásárhelyi-tervben előirányzott projektek valóban nem valósultak meg maradéktalanul: be kell látni, hogy a komplex árvízvédelmi program túltervezett, „nem lehetett bírni a tempót”. Több pénzzel sem lehetett volna gyorsabban csinálni – fűzte hozzá. Az átszervezés kapcsán arról beszélt, hogy a folyamat szerinte nem lassúnak, hanem fokozatosnak tekinthető, egy átszervezés során nemcsak szakmai, hanem emberi szempontokat is figyelembe kell venni – mutatott rá. Lehetett volna jobban, de az fájt volna – vélekedett a sajtófőnök.

Kiemelte, hogy júliustól begyorsul a folyamat, megszűnnek a párhuzamosságok, és hatékonyabbá válik a rendszer. Persányi Miklós, a tárca vezetője korábban már bejelentette, hogy a jövő hónapban 10 százalékos létszámleépítés megy végbe a környezetigazgatásban, és egyes adminisztratív feladatokat ésszerűsítési megfontolásokból központosítanak. R. Bakonyi Ágnes kitért arra, hogy az ÁSZ jelentése nemcsak a jelenlegi vezetést értékelte, hanem több évre visszamenően vont le következtetéseket, amelyek összességében három minisztert is érintenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik