Élet-Stílus

Ciao, Csehország! – csoportelsők az olaszok

Megvan az első olyan csapat, amelynek korai búcsúja a vb eddigi egyik legnagyobb meglepetése; Csehország kiesett, Olaszország megszerezte a csoportelsőséget a mai 2-0-s diadalával.

Bíztató cseh rajt

Pedig bíztatóan indult a mérkőzés, Milan Baros személyében végre megint egy klasszis csatárt vethetett be a cseh csapat, ráadásul remekül is indult számukra a találkozó. Nedved nagy kedvvel, remek formában vezette csapatát. Az egyedüli gond csak az volt, hogy teljesen egyedül villogott.

Hiába kísérletezett bíztató átlövésekkel a szőke csapatkaptány, társai nem voltak képesek felzárkózni hozzá. Baros csak a helyét kereste a csapatban, míg Poborsky körülbelül úgy játszott, mint az első vb-meccs cseh hőse, Rosicky: sehogy. Az olaszok a kezdeti tompaság után és stabil védekező felállásból szép lassan kinyíltak és veszélyes volt minden támadásuk.

Habár a csatársor az első fél órában nem volt ma sem az igazi, Totti lelkes és hasznos játéka sok színt vitt a taljánok középpályás sorába. A gól mégis egy védő látványos megmozdulásából született, méghozzá a Nesta kényszerű lecserélése miatt pályára került Materazzi felhőfejeséből. A gól után is inkább azzuri fölény dominált, és bár sok helyzetet nem alakítottak ki a csapatok, de Gattusoék pontosabb passzaiknak köszönhetően többet birtokolták a labdát.

Végzetes hiba


Ciao, Csehország! – csoportelsők az olaszok 1

Cannavaro leradírozta Barost (AP)

A csehek komoly gólhelyzetbe egyáltalán nem kerültek az első 45 percben, sőt a szünet előtt elkövettek egy végzetes hibát! Polak kapta meg második sárgalapját, így a 15 perces intermezzo alatt azzal a tudattal kellett Nedvedékbe lelket önteni, hogy két gólt kell lőniük emberhátrányban, hisz a mások csoportmeccsen közben a rivális ghánai válogatott vezetett.

Ennek megfelelően lendületesen kezdtek Barosék, de valódi ziccerig nem tudták kijátszani helyzeteiket. Nedved továbbra is egyedül maradt: Barost hamar lecserélték, míg Rosicky teljesen észrevétlenül volt jelen a pályán. Nem ment a cseheknek, pedig beleadtak apait-anyait. Ma különösen jó napot fogtak ki az olasz védők, így még ezzel sem volt szerencséjük Cechéknek.

Az olaszok közben egyre-másra vezethették ellenakcióikat, de csak könnyelműsködés és butaságok miatt nem tudták növelni előnyüket. Pirlo újfent remekül játszott, míg Totti is igazolta klasszisát. Gilardino ellenben teljesen elszürkült, így teljesen jogos volt a cseréje. Filippo Inzaghi aztán nem sokkal beállása után letete névjegyét az asztalra: mostnai első vb- meccsén pazar ellentámadás végén lőtt szemtelenül ügyes gólt. Ezzel Csehország kiesését is megpecsételte.

Drámai búcsú


Ciao, Csehország! – csoportelsők az olaszok 2

A Juve sztárjai – csak az egyikük örülhetett (AP)

A csehek búcsúja drámai: gólfelelőseik nélkül nem mentek semmire, és hiába az első mérkőzésen mutatott magabiztos játék, az utolsó két találkozójukon nem tudtak gólt lőni, hisz alig akadt egészséges, épkézláb csatáruk. Mostani búcsújuk történelmi. A „nagy generáció” tagjai közül többeket (Poborsky, Nedved, Koller) biztosan nem látunk újabb világversenyen cseh mezben.

Olaszország végül is biztosan nyerte csoportját, játékosai egyre jobban, esélyesekhez méltóan játsszanak. Marcelo Lippi szakvezető is elégedett lehet társasága teljesítményével, félgőzzel, megerőltetés nélkül jutottak tovább. Megérdemelten várhatják a nyolcaddöntőt.

Csehország-Olaszország 0-2

Hamburg 48 000 néző
Gólszerző: Materazzi (26.), Inzaghi (87.)
Sárga lap: Gattuso (31.), Polák (35.)
Kiállítás: Polak (45+1.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik