Élet-Stílus

Nem sok jóra számítanak a Balatonnál

Szakértők szerint csak igényesebb szolgáltatásokkal javítható a tó népszerűsége, és ideje felismerni, hogy a Balaton nem vetélytársa a tengerpartoknak. A német invázió is nosztalgia csupán.

Árak:

• Magánszállás, nyaraló: 1300 – 2700 Ft/éj/fő
• Panzió: 2500 – 9900 Ft/éj/fő
• Kemping, üdülőfalu: 2200 – 5700 Ft/éj/fő
• Kastély-kúriaszálloda: 5600 – 8600 Ft/éj/fő
• ***Hotel: 7000-14 500 Ft/éj/fő. (főszezonban, reggelivel)
• ***+ Hotel: 23 000Ft/éj/kétágyas szoba

Az idei balatoni szezon nagyon rosszul indult, a pünkösdi hétvégén esett és hideg volt, és minden bizonnyal az idei nyárra is rányomja bélyegét, hogy tavaly július-augusztusban nagyon rossz idő volt. Ezt mutatja az is, hogy a kempingekben tavalyhoz képest 5-10 százalékkal kevesebben foglaltak eddig szállást, az ifjúsági szálláshelyeknél pedig még rosszabb a helyzet.

Minőségre vágynak

„Átstrukturálódás van, ez persze vérveszteséggel is jár” – utalt az egyre igényesebb belföldi utazókra és az új helyzetben versenyképtelennek bizonyuló üzletekre Kelecsényi Ágnes, a Magyar Turizmus Rt. marketing-vezérigazgatója. Ezt erősítette meg Csopak polgármestere is, aki szerint egyre nagyobb az igény a minőségi szolgáltatásra. Ambrus Tibor úgy látja, az utazók ma már hajlandóak megfizetni a drágább bort, a minőségi szállást is, a másik oldalon viszont egyre több vállalkozó nyújt pluszt, például kerti pihenőt, pezsgőfürdőt alakít ki, vagy reggelit is kínál.

„Bár a 2005-ös nagyon rossz szezon volt, a minőségi szolgáltatást nyújtó szállodák akkor is tele voltak” – fogalmazott lapunk kérdésére a városvezető, aki szerint sokan még mindig abban reménykednek, hogy a németeket vissza lehet csábítani. „De már sosem lesznek annyian, mint 1990 előtt. Az az idő elmúlt” – mondta Ambrus Tibor, hozzátéve, hogy az északi parti község inkább a lengyelek és a skandinávok felé nyit. Tény ugyanakkor, hogy tavaly a Balaton-parti vendégek 62 százaléka belföldi turista volt.

A Balatonnak nem a tengerpartokkal kell konkurálnia: aki akar, úgyis odamegy – fogalmazott Kelecsényi Ágnes, hozzátéve, hogy ha a Balatont az osztrák és olasz tavakkal hasonlítjuk össze, látható, hogy sokkal hamarabb felmelegszik a vize, ráadásul sekély, ami a kisgyerekeseknek jó. De nem túl sekély, mint néhány évvel ezelőtt volt, s hogy nem lesz vízhiány, azt bizonyítja az is, hogy idén a Sió-csatornát is meg kellett nyitni a fölösleg elvezetése miatt.

Ingyenes strandok:

Balatonboglár, Balatonfenyves, Balatonkenese, Balatonakarattya, Balatonmáriafürdő,
Balatonszemes, Fonyód, Keszthely, Siófok,
Tihany-Gödrös, Balatonudvari-Fövenyes,
Zamárdi, és Balatonszárszó

Nem emelkedtek jelentősen az árak

A víz pedig nem csak strandolásra alkalmas, hanem mindenféle vízisportra, horgászatra, vitorlázásra is. A fürödni érkezők 80 nyilvános strand közül választhatnak, és ezek között is egyre többet látogathatunk belépő nélkül. A legtöbb helyen a parkolásért sem kell fizetni, de ahol mégis, ott is csak töredékét a fővárosinak. A strandbelépők sem túl drágák: a felnőtt belépők többsége 200-600 forintba kerülnek, a diák- és nyugdíjas jegyek ennek a felébe. Kedvezményeket kap az is, akinek van Balaton kártyája, de néhány településen, például Zánkán 2000 forintért szezonbérletet vehetnek a nyaralótulajdonosok.

A szolgáltatások díja alig emelkedett tavaly óta, bár itt már nagyobb a szórás. Attól függően, hogy mekkora és mennyire ismert az adott strand, a vízibicikli kölcsönzése 800-1500 forint között ingadozik. A szörf és a vitorlázás óradíja 1500-2000 forint, a csúszdákon pedig egy-kétszáz forint egy csúszás ára. Néhány száz forintot kell fizetni a kabinos öltözőkért, az értékmegörzőért és a többi sporteszközért is, de nincs ingyen a napozóágy vagy napernyő sem. Balatonfüreden, Vonyarcvashegyen és Siófokon elektromos vontatású vizisí-pályák vannak, Csopakon pedig automata öntözőrendszer gondoskodik arról, hogy mindig zöld legyen a fű.

Falunapok, borhetek

A szállásadók és az önkormányzatok is igyekeznek kitolni a szezont, illetve számolnak azzal, hogy esetleg elromlik az idő. Ezért a szabadtéri programok mellett bőséges a kínálat a színházi előadásokból, koncertekből, filmfesztiválokból. Keszthelyen rendezik például a Balaton Filmfesztivált, Siófokon jazz-fesztivál és operett-előadások is lesznek. Klasszikus zenei est és moderntánc-hétvége lesz Balatonfenyvesen, Paloznakon orgonahangversenyt tartanak, Balatonszepezden pedig előadják az István, a király című rockoperát.

Szinte minden faluban lesznek falunapok Vászolytól Szigligetig, augusztustól pedig rendszeressé válnak a bornapok és szüreti fesztiválok: a legismertebb a Balatonfüredi Borhetek, de lesz Balatonlellén, Balatonbogláron, Balatongyörökön és Keszthelyen is borfesztivál. Vadétkek sütő- és főzőversenyét rendezik meg Balatonendréden, Alsóörsön pedig irodalmi bableves partyt tartanak. Balaton-átevezés, Balaton-átúszás (Balatonboglár és Révfülöp között), íjászverseny, strandfoci-bajnokság, és több vitorlásverseny is várja a sportkedvelőket, akár nézőként, akár résztvevőként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik