Élet-Stílus

NASA: nem rizikós a Discovery startja

admin
admin

2006. 06. 21. 13:21

Még tíz nap és indul az űrrepülőgép fellövés előtti visszaszámolása. Egyes szakértők szerint továbbra is problémákat okozhat az előző startnál is megsérült hőszigetelő pajzs.

Ha az időjárás megengedi a Discovery a jövő héten elindul -fedélzetén 7 fős személyzetével – hosszú idő óta az első biztonsági szempontból legvitatottabb útjára. A küldetés a NASA második legénységgel induló űrutazása a Columbia katasztrófa óta, amely három évvel ezelőtt a fellövést követő pár percben bekövetkező meghibásodás miatt hét űrhajós vesztette életét.

Mint ismert, a start után mindkét űrhajó szigeteléséből kisebb-nagyobb habdarabok szakadtak le, amelyek megsértették az űrrepülők testét. A Discoverynek az előző startnál szerencséje volt, „csupán” egy 450 grammos darab találta el, de a Columbiának a szárnyába egy nagyobb darab csapódott. Utána a NASA két és fél évig nem indított embert a világűrbe.

„A legénység biztonsága az első és legfontosabb aggodalmunk” – mondta egy nyilatkozatban NASA biztonságért felelőse Bryan O’Connor és Chris Scolese vezető mérnök.

Számos változtatás történt a veszélyesnek ítélt hőszigetelő panelek területén, ezért a nyilatkozó biztonsági szakemberek nem ítélik rizikósnak a tíz nap múlva tervezett startot.

Még augusztusban a Discovery nehézkes visszatérése után nyilatkozta Bill Gerstenmaier, a NASA egyik vezető kutatója. hogy hatalmas mérnöki teljesítményre van szükség a probléma megoldásához, de amíg fennáll a veszély, hogy a leszakadó szigetelőhab-darabok tragédiát okozzanak, addig biztosan nem száll fel űrsikló az Egyesült Államok területéről.

A vita eldőlt

A NASA hivatalnokok elismerték, hogy a belső vita a nemrég befejezett repülési készenlét áttekintés alatt szokatlanul élénk volt.

Arról, hogy az űrhajó valóban készen áll-e a repülésre határozott választ kellett adni a különböző álláspontot képviselő mérnököknek és kutatóknak. Végül úgy tűnik Michael Griffin a NASA űrprogram vezetője mellé állt a többség, s a kilövés mellett döntöttek.

Michael Griffin, az űrhivatal főigazgatója elmondta: 100 százalékig most sem tudják kiküszöbölni azt, hogy az indításkor az űreszköz hajtóanyag-tartályáról egy leváló anyagdarab megsértse az űrrepülőgép külső hőszigetelő burkát, de egy esetleges sérülést az űrhajósok ki tudnak javítani, miközben a Discvoery az ISS egyik moduljához csatlakozva parkol a világűrben.

A Discovery legénysége ezen döntés kapcsán új megoldásokat és technikákat is tesztel a repülés folyamán, amely célja nagyrészt az űrrepülőgépek biztonságának javítása, illetve a rendszeres feladatok elvégzése mellett utánpótlás szállítás a nemzetközi űrállomásra.

A tervek szerint legalább két űrsétát is tesz a legénység néhány tagja, amely alatt javítási és ellenőrzési feladatokat végeznek majd el a Discovery külső burkolatán.

Az viszont bizonyos, hogy az űrhajó fellövésére ismét hihetetlen biztonsági előkészületekkel és óriási mérnöki munkával készül a NASA, amely nem engedhet meg magának egy újabb hibát, hiszen az évekre visszavethetné az USA világűrrel kapcsolatos terveit az újra élénkülő űrversenyben.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.