Élet-Stílus

Feltörték a Microsoft francia oldalát

Az itthon is sok kellemetlenséget okozó török hackerek a szoftvercég francia oldalán is tiszteletüket tették. A sikeres támadás állítólag rossz konfigurációs beállítás következtében jöhetett létre, az oldal azóta sem elérhető.

A Zone-H tudósítása szerint a TiTHacK álnéven futó török hackerek vasárnap jutottak be a szerverre és nem sokkal később átszabták az experts.microsoft.fr főoldalát. Nagy károkat ezzel nem okoztak, de a cég a hatóságok segítségével igyekszik nyomukra bukkanni és természetesen nemsokára helyreállítják az eredeti állapotot.

A támadók által módosított főoldalon rövid üzenetet helyeztek el, amely a következőképpen szólt: “Hi Master (: Your System 0wned By Turkish Hackers! redLine ownz y0u! Special Thanx And Gretz RudeBoy |SacRedSeer| The_Bekir And All Turkish HacKers next target: microsoft.com date: 18/06/2006 @ 19:06 WE WERE HERE….” Amint az látható, mindössze a bizonyítási vágy indította a hackereket a lépésre, és következő célpontjuk a microsoft.com, ami minden bizonnyal nem lesz ilyen könnyű falat. Ilyen irányú támadást eddig még nem észleltek, ám az is előfordulhat, hogy mindössze ijesztésnek szánták az üzenetet.

A Microsoft időközben elnézést kért a kimaradásért. Állításuk szerint egy rossz konfigurációs beállítás tette lehetővé a behatolást, amit azóta kijavítottak. Az oldal – amely egy közelebbről meg nem nevezett tárhelyszolgáltatónál található – Windows Server 2003 operációs rendszeren és IIS 6.0 szoftveren fut, vagyis teljességgel hazai pálya a cég szempontjából. Arról nem szól a fáma, hogy az oldal mikor lesz újra elérhető eredeti állapotában.

Török illetőségű hackerek különböző oldalak feltörésével itthon is több esetben okoztak gondot. A Mohamed-karikatúrák körüli botrányt követően egyes weblapokon hazafias, az európai országokat támadó üzeneteket helyeztek el, amelyekben rossz angolsággal igyekeztek bizonyítani, hogy ennél még az Oszmán Birodalom is toleránsabb volt. Egy azeri hackercsoport pedig áprilisban száz magyar honlapon helyezett el írásos anyagot, amelyben a Magyarországon elítélt azeri tiszt elleni ítélettel szemben foglalnak állást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik