Élet-Stílus

Cray: 1 petaflopos szuperszámítógép

admin
admin

2006. 06. 20. 09:04

Az AMD Opteron szerverchipjeinek erejére épül a Cray legújabb fejlesztése, amely a kereskedelmi célra szánt szuperszámítógépek közül elsőként lépi át az 1 petaflopos álomhatárt - két év múlva, amikor elkészül.

A cég bejelentette, hogy több évre szóló, 200 millió dollár értékű megállapodást kötött az Oak Ridge-i Nemzeti Laboratóriummal egy új szuperszámítógépes rendszer leszállításáról. A Baker kódnévre keresztelt masina pontos összeállítását még nem határozták meg, de az 1 petaflopos álomhatár átlépése nem elhanyagolható konstrukciót sejtet, és ennek megfelelően a vezetés a Cray kitűnő eredményként értékeli a szerződés létrejöttét.

A Baker nem kevesebb mint 24 ezer Opteron processzort foglal magában. Az ikermagos chipek négyes felállásban helyezkednek el az egyes node-okban, amelyek az AMD által alkalmazott HyperTransport, valamint a Cray saját SeaStar 3D technológiáját ötvözik. A monstrum Linux operációs rendszerre épül, amelyet egyénire szabnak majd, hogy a lehető legjobban kihasználja a speciális összeállítás előnyeit – a cél a belső kommunikáció igényeinek minimalizálása, hogy minél nagyobb sávszél jusson az adatoknak. A rendszer elsősorban kémiai és biológiai kutatásokat szolgál majd ki, ám elérhető lesz olyan külső cégeknek is, mint a Boeing, a DreamWorks, vagy a Harvard Egyetem.

Cray XT3

“Ez kétségtelenül nagy nap a Cray számára. 1989-ben elsőként tudtuk tartósan biztosítani az 1 gigaflop feletti teljesítményt, amit 1998-ban az 1 teraflop követett” – nyilatkozta Peter Ungaro, a cég elnök-vezérigazgatója. Az 1 petaflop (1000 teraflop, vagyis másodpercenként 1000 billió lebegőpontos művelet) teljesítményű Baker messze maga mögött hagyja a kereskedelmi célokra szánt rendszereket. Itt eddig az IBM BlueGene/L fejlesztése vezetett, amely egészen pontosan 65 536 PowerPC processzormagra támaszkodik és 367 teraflopot, vagyis a Baker nagyjából egyharmadát nyújtja a számításoknál. A laboratóriummal kötött szerződésben a jelenlegi Cray XT3 rendszer fejlesztése, ami teljesítményben szűk másfél év alatt tízszeres növekedést (25-ről 250 teraflopra) tesz lehetővé.

A Cray már márciusban jelezte, hogy a hibrid rendszerekre kívánnak támaszkodni. A jelöltek közül azonban kiemelkedik az Opteron, amely a hagyományos szerverek mellett ezzel egy hasonlóan fontos – még ha nem is olyan széles – piacra tesz szert. A Baker a tervek szerint 2008-ban áll munkába.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.