Élet-Stílus

Yahoo: cenzúrázottabb, mint valaha

A kínai működésért cserébe, a Yahoo több hozzáférést cenzúráz, mint a versenytársai együttvéve.

A Reporters without Borders jogvédői tesztelték a Yahoo, a Google, az MSN, és a Baidu kínai oldalát. A meglepő végeredmény szerint a Yahoo lényegesen több tartalmat blokkol, mint a legnagyobb kínai kereső a Baidu.com. A Yahoo „technológia hatékonyságát” a kínai felhasználók ellen a cenzúra igen erőteljesen alkalmazza. A kutatás szerint a Microsoft „cenzúrázatlan” keresője nagyjából ugyanannyi esetben blokkolta a tartalmakat, mint a Google, amely hivatalosan is elismeri, hogy kínai nyomásnak engedve szűri a keresőszavakat.

A kínai rezsimnek kínos keresőszavak többségére a legnagyobb keresők mindegyike gyanúsan kevés releváns információt tartalmazó oldalt ajánlott fel a teszt folyamán. A kínai internetezők többsége hiába keres a Falungong, a tibeti függetlenség, a demokrácia, az emberi jogok, és a sajtószabadság témakörében. Kínában ezek a dolgok láthatóan a tilos, vagy legalábbis az elítélendő kategóriába esnek.

Az Amnesty International ellenkampányol

A nemrég elkészült jelentés szerint növekszik azoknak az országoknak a listája, ahol az internetes híradásokat, blogokat, keresőket és közösségi szolgáltatásokat egyre növekvő mértékben cenzúrázzák a hatóságok. Az elnyomó rezsimek nem szívesen szembesülnek azzal, hogy az internet névtelenül is közvetíthet véleményeket, kritikát a hatalommal szemben.

Az online közösségek titkosszolgálati módszerekkel való megfigyelésén kívül egyre gyakoribb, hogy a nagyobb internetvállalatok – működésük megszilárdítása vagy piacszerzési célokból – együttműködnek a cenzorokkal. Az együttműködés szintje természetesen különböző, az egyszerű szűrő alkalmazások beiktatásától kezdve, a felhasználók adatainak kiszolgáltatásáig gyakorlatilag bármi megtörténhet ezekben az országokban.

A legszigorúbb cenzor hírében Kína áll, de a szervezet állítása szerint gyakorlatilag minden kontinensen találunk olyan országot, amely nem szívesen látja az internetes közösség globális szabadságát.

Megkerülő hadművelet

„Sajnálatosnak tartjuk, hogy a kínai internetezőknek szabályos háborút kell vívniuk azért, hogy hozzáférhessenek a kínai állam szerint tilos, de a világ más részein bárki számára nyilvános tartalmakhoz” – olvasható a dokumentumban. A cenzúra tényéről még nem volt hajlandó nyilatkozni Cui Jin, a Google pekingi szóvivője, aki szerint még vizsgálják a helyzetet.

Szabályos háború bontakozott ki a cenzúrapárti hatalom és a cenzúra kikerülésére minden lehetőséget megragadó kínai internetezők között. A helyi hatóságok megtalálták a módját, hogy miként blokkolják a Dynapass, az Ultrasurf, a Freegate és a Garden Networks nevű cenzúrakikerülő szoftverek működését. Ezt megerősítette Bill Xia, a Dynapass fejlesztője is, aki szerint számos probléma lépett fel, de már dolgoznak a program egy új, megbízhatóbb és a kormányzati lépések ellen jobban védett verziójának kifejlesztésén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik