Élet-Stílus

Svájc kiejtette Togót

Újabb afrikai csapatnak ért véget a továbbjutásról szóló édes álma: Togo kiesett, miután Svájc válogatottja ellen vereséget szenvedtek.

Küzdelmes meccset vívott egymással a két gárda, a feketék csakis magukat okolhatják azért, mert mai vereségükkel búcsúzni kényszerülnek a csoportküzdelmek után. Svájc célfutballt bemutatva győzte le Adebayorékat.

Jól indult a találkozó, és a semleges nézőnek igazán nem is lehetett oka panaszra az egész mérkőzést figyelembe véve. Küzdelmes, gyors és szemet gyönyörködtető megmozdulások sokasága szórakoztatta a publikumot. Erősen és bátran kezdtek az afrikaiak, akiken érződött, hogy minden botrányos háttérproblémájuk – elmaradt prémium, meccs-bojkott – ellenére is győzelemmel szeretnék folytatni első vb-szereplésüket.

Svájc válogatottja érthetetlenül tompa volt az első félidő nagy részében, folyamatosan engedték rohamozni Adebayorékat. Az Arsenal csatára mellett Kader játszott nagyon aktívan, ketten összesen vagy hat gólszerzési lehetőséget puskáztak el csak az első 45 percben. Svájc ezzel szemben taktikusan és szerencsésen két helyzetéből egyet értékesítve szerezte meg az első találatot. Mit sem értek a feketék nemritkán labdazsonglőri mutatványai.

A második félidőben is Togo válogatottja kezdett határozottabban, azonban ahogy újra és újra elhibázták ziccereiket, úgy ment el a kedvük az egésztől. A szép lassan hitehagyottá vált feketékkel szemben Svájc kedvet kapott a támadásokhoz, és a cserecsatár Yakinnal komoly lehetőségeket dolgoztak ki.


Svájc kiejtette Togót 1

A svájci drukkerk lehettek vidámabbak (AP)

A mérkőzés utolsó harmadában egyértelművé vált, hogy hiába próbál emberfeletti energiákat mozgósítani a vb-újonc, a helvét célfutball, és a taktikus ellentámadások teljesen felőrölték az energiájukat: Adebayor a 65. perctől gyakorlatilag lézengett a pályán, Kader ellenben még újabb lehetőségeket rontott el, de mások a csapatból nem igazán tudtak hatékonyan felzárkózni a támadásokhoz. Senderosék viszont egyre több kimondottan veszélyes kontrát vezettek, amelynek előbb vagy utóbb lehetett sejteni a végét. Nos, nem is kellett sokat várni vele, a meccs vége előtt Barnetta adta meg a kegyelemdöfést a togoiaknak. Szépségdíjas gólt szerzett.

Svájc fontos három pontot gyűjtött be, még akár az első helyen is továbbjuthatnak a csoportjukból, Togo futballistái viszont csomagolhatnak. A sok pontatlan támadás-befejezés és a tapasztalatlanság megbosszulta magát.

Togo-Svájc 0-2
Dortmund 65 000 néző

Gólszerző: Frei (16.), Barnetta (88.)
Sárga lap: Salifou (45.), Adebayor (47.), Romao (53.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik