Élet-Stílus

iPod-riválison dolgozik a Microsoft

Hírügynökségi értesülések szerint a szoftvercég saját zenelejátszón és letöltő szolgáltatáson dolgozik, amit többen stratégiai váltásként értékelnek. Az esélyekről már megoszlanak a vélemények.

A Reuters a napokban arról számolt be, hogy egyes, névtelenségbe burkolózó források a Microsoft ilyen irányú terveiről árultak el fontos információkat. A hír szerint a cég saját hordozható zenelejátszón és fizetős letöltő szolgáltatáson dolgozik, amivel egyértelműen az Apple jelenlegi pozícióját szeretné kikezdeni. A vélemények általában pozitívak, ám a rivális előnye behozhatatlannak bizonyulhat.

Mindössze egy nappal azután, hogy Bill Gates bejelentette tevékenységének és feladatkörének fokozatos szűkítését, egy lehetséges stratégiai váltásról számoltak be a névtelen források. Állításuk szerint a Microsoft már be is mutatta megoldását, amely meglepően jónak bizonyult, ám hivatalos információt egyelőre nem adnak ki. A fejlesztésért az a Robbie Bach a felelős, aki korábban az Xbox részleg élén állt, és a decemberi átszervezés óta a szórakoztatói üzletág első embereként tevékenykedik. Az új szolgáltatás keretében előfizetéses, illetve közvetlen, a számok letöltését számlázó csomagot is kínálnak majd. Az egyik forrás úgy nyilatkozott, hogy a megoldás továbblépésként értékelhető az iPod/iTunes pároshoz képest, ám ennél többet egyelőre nem árultak el.

A szoftvercég már korábban megpendítette a saját lejátszó piacra dobásának gondolatát. Néhány héttel később maga Bill Gates jelentette ki, hogy az iPod egyeduralmának megtörése a cél, amivel valószínűleg korábbi hibáját igyekezett helyrehozni, korábban ugyanis úgy gondolta, hogy a vásárlók nem köteleznék el magukat egyetlen megoldás mellett. Azóta már útjára indították az MTV-vel közösen kidolgozott projektet, amely az Urge nevet kapta, és szintén egy új zenebolt megjelenését jelentette. A cég ekkor még csak partnerként jelent meg, de a jelek szerint most már jóval többet akarnak ennél.

Az egyelőre nem világos, hogy a szolgáltatás és a hozzá kapcsolódó zenelejátszó mikor jelenne meg. Sem a Microsoft, sem az Apple nem volt hajlandó reagálni a hírre, így egyelőre a sötétben tapogatózunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik