Élet-Stílus

Engedélyezték a “halpusztító” bálnák vadászatát

Japán a szegény országok pénzügyi segélyezésével elérte, hogy azok belépjenek a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságba (IWC), és szavazatukkal a bálnavadászat engedélyezését támogassák. Az IWC így 33/32 szavazati arányban megszavazta a halpusztítónak titulált bálnák vadászatának engedélyezését.

Japán hosszú évek óta igyekszik megszerezni a szavazati többségét kereskedelmi célú bálnavadászatának legalizálásához, ezt azonban a bálnavadászat ellenzői sokáig megakadályozták. A szigetország azonban a szegény országok pénzügyi segélyezésével elérte, hogy azok belépjenek a szervezetbe, és szavazatukkal a bálnavadászat engedélyezését támogassák. Az IWC szavazati aránya így egyre szorosabb és szorosabb lett, mígnem mostanára átbillent Japán javára. A karibi St. Kitts & Nevis szigeteken rendezett 58-ik éves közgyűlésen az IWC 33/32 szavazati arányban megszavazta halpusztítónak titulált bálnák vadászatának engedélyezését a part menti vizeken, a szegénység elleni küzdelem jegyében.

A bálnák a hibásak?

A döntés a tengerek halállományának csökkenéséért a fennmaradt néhány ezer bálnát teszi felelőssé, nem pedig a többmilliárdos emberiség természeti erőforrásokkal való rablógazdálkodását. Japánnak apró lépésekkel, kitartó munkával sikerült megszereznie az IWC szavazati többségét. Sikerült például elhárítania a titkos szavazás intézményének bevezetését. Számos ország javasolta az ülésen rezervátumok létesítését a Csendes-óceán déli vizein és az Indiai-óceánon. A javaslat még csak szavazásra sem került, ehelyett Japán szavazásra bocsátotta az antarktiszi rezervátum felszámolását.

Ezt most még elvetették a delegátusok. Brazília képviselője botránynak nevezte a bizottság határozatát, a Greenpeace képviselője, Stefanie Werner pedig a bálnavédelem végének kezdetéről beszélt. Togo viszont a nyugati államok demokrácia-felfogását találta furcsának, mivel ha nem értenek vele egyet, akkor elfogadhatatlannak tartanak egy demokratikus úton hozott döntést. Gambia pedig rámutatott: néha veszíteni is tudni kell.

Veszélyben a bálnavadászat tilalma

A húsz évvel ezelőtt kimondott bálnavadászati moratórium egyelőre nem forog veszélyben, mivel csak kétharmados többséggel törölhető el. A bálnavadászat ellenzői azonban biztosak benne, hogy Japánt nem lehet megállítani, és lépésről lépésre megszerzi a döntő befolyást az IWC tanácskozásai napirendi pontjainak meghatározása felett, majd fokozatosan eléri a kereskedelmi célú bálnavadászat újraengedélyezését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik