Élet-Stílus

Elhunyt az A.E. Bizottság gitárosa

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Szulovszky István Joni, a legendás Bizottság és az ef Zámbó Happy Dead Band együttes alapítója, szentendrei ős-zenész – tájékoztatta az MTI-t egykori zenésztársa, Ef Zámbó István.

A Bizottság első lemezén elhangzó felkonferálás óta “a Dunakanyar legjobb gitárosaként” emlegetett Joni 55 éves korában hunyt el. Szulovszky István gitárt cipelő emblematikus alakja már a hatvanas évektől Szentendre részévé vált. Rengeteg formációban játszott, és segítőkészsége jelentős hatást gyakorolt a régi és új generációs együttesek működésére is.

Szerény, csöndes, szűkszavú, háttérbe húzódó, szinte észrevétlen jelenléte a legbiztosabb alapot jelentette az előadásokon. Szellemi és technikai aktivitása az élet minden területére kiterjedt. Hangmérnöki munkája az alternatív kultúrterepen töltött hosszú idők tapasztalatának köszönhetően egyedülálló felvételeket eredményezett (Himalája, Szerelem-Élet-Halál, Szupervegyes Válogatás, Szamárhegyi Hangleletek…)

Kevesen tudják, hogy kiváló operatőr is volt. Több játékfilmben közreműködött szereplőként, zeneszerzőként és alkotótársként (Jégkrémbalett, Rend a lelke mindennek, A tisztaság fél egészség…).

Az Albert Einstein Bizottság a magyar underground élenjáró együttese 1979-ben alakult szentendrei képzőművészekből. Akkori tagjai: fe Lugossy László (ének), Wahorn András (orgona, szaxofon, basszusgitár, ének), ef Zámbó István (basszusgitár, orgona, szaxofon, ének), Kukta Erzsébet (ének), Szulovszky) István (gitárosa), Bán Mária (dob) és Bernáth(y) Sándor (gitár). A zenekar a szélesebb nyilvánosság előtt 1980. augusztus 23-án, az óbudai Hajógyári-szigeten tartott „Fekete bárányok” fesztiválon mutatkozott be, ahol a Beatricével, a Hobo Blues Banddel és a P. Mobillal lépett fel.

A Bizottságot nem tudta elfogadni sem az akkori popszakma, sem a politikai vezetés, Kalandra fel! című első lemezük hosszú várakozás után jelenhetett meg. 1983-ban szerepelt az együttes Bódy Gábor Kutya éji dala című filmjében, 1984-ben a Balázs Béla Stúdióban elkészítették Jégkrémbalett című saját filmjüket, ennek anyagából állították össze második nagylemezüket. 1985-ben nyugat-európai turnét tett a zenekar. 1995-ben mindkét Bizottság-LP-t kiadta CD-n a Hungaroton-Gong. A Bizottságnak több utódzenekara ismert. Az Ef Zámbó István vezette Zámbó Happy Dead Bandnek tagja volt Szulovszky István Joni is, akit a szentendrei Vajda Lajos Stúdió Kulturális Egyesület Művész Társaság saját halottjának tekint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik