Élet-Stílus

Ma minden eldőlhet a halálcsoportban

A halálcsoport csapatai pénteken ismét pályára lépnek. A szerb-argentin és holland-elefántcsontparti találkozók egyaránt óriási csatát ígérnek, este pedig Mexikót és Angolát láthatjuk.

Szerbia-Montenegró-Argentína 15 óra

A napot máris egy igazi rangadóval kezdjük: nagy taktikai csata várható a gelsenkircheni arénában. Ilija Petkovic-éknak fontosabb a mérkőzés, hiszen az első fordulóban kikaptak Hollandiától. A szövetségi kapitány nem számíthat a tapasztalt Nemanja Vidic szolgálataira, a védő ugyanis az egyik edzés során lesérült. A másik csapatban a jelentések szerint egy poszton várható változás az Elefántcsonpart elleni mérkőzéshez képest. Cambiasso helyén feltehetően Luis Gonzalezt küldi majd pályára Jose Pekerman.

Az argentinok első meccse a vébé egyik legizgalmasabb 90 percét hozta. Az afrikai csapat remekül helytállt, de végül nulla ponttal zárták az első kört, hiszen a gauchók csatársora, Lionel Messi és Carlos Tevez nélkül is elég veszélyesnek bizonyult. Pekerman minél előbb letudná a továbbjutást, ezért már az első percektől fogva offenzív játék várható tőlük.

A torna egyik leghatékonyabb védelmének nem lesz egyszerű dolga, hiszen Vidic kiesése nagy csapást jelenthet, az argentinoknál pedig Saviola és Crespo is betalált az első mérkőzésén. Savo Milosevic-ék tisztában vannak a délutáni találkozó fontosságával. Nem játszhatják a biztos védelmen és gyors kontrákon alapuló játékukat, hiszen nekik mindenképpen pontot, vagy még inkább pontokat kellene szerezniük.

Hollandia-Elefántcsontpart 18 óra

Az elefántok első pontjaikra vadásznak, de az a Hollandia is győzelemre hajt, amely az első fordulóban Robben góljával verte a szerbeket. A legerősebbnek tartott afrikai csapat és az egyik európai esélyes találkozója egyike a halálcsoport hat rangadójának. A vb-újonc Drogbáéknak rendkívülien erős a keretük, de az első mérkőzésük megmutatta, hogy még szokniuk kell a világverseny légkörét.


Ma minden eldőlhet a halálcsoportban 1

Robben is egy találatnál tart (AP)

A hollandok az első meccsükön nem azt a játékot mutatták, amit egy esélyestől elvárhatnánk, de a három pontot begyűjtötték, és ez a legfontosabb. Talán egyedül Arjen Robben csillogott Marco van Basten csapatában. A Chelsea középpályása fáradhatatlanul végigdolgozta a mérkőzést, és az ő gólja biztosította be a győzelmet. Egy újabb megnyert meccs még nem jelentené az automatikus továbbjutást, de győzelem esetén nyugodtabban várhatná a csapat az utolsó körben az argentinokkal való összecsapást.

Az elefántok számára létfontosságú a pénteki találkozó, hiszen egy újabb vereség, és indulhatnak haza. Henri Michel úgy vélte tudnak még meglepetést okozni. Az afrikai csapatnak a támadás befejezés terén kell sokat fejlődnie, az argentinok ellen az első félidőben több kecsegtető helyzetet is kihagytak a csatárok. A holland védelem ellen sem lesz előreláthatólag túl sok esélyük, ezért ezeket sokkal hatékonyabban kell kihasználniuk.

Mexikó-Angola 21 óra

A nap utolsó mérkőzése első ránézésre a két korábbinál sokkal egyértelműbb. A csoport jelenleg első helyén tanyázó Mexikó egy vb-újonccal találkozik, amely az első mérkőzését szerencsétlen körülmények között elveszítette.


Ma minden eldőlhet a halálcsoportban 2

Omar Bravo kétszer is bevette az iráni kaput (AP)

Sokan azt várták az Angola-Portugália derbin, hogy Pauleta gólja után összezuhan az afrikai gárda, és kitömik őket Figóék. Luis Goncalves csapata azonban tartotta magát, és a továbbiakban gólképtelenek voltak a portugálok. Az afrikaiak önbizalmat meríthettek az összecsapás második feléből, hiszen teljesen egyenrangúak voltak a 2004-es Európa-bajnokság ezüstérmesével. „Tisztában vagyunk azzal, hogy a találkozót Mexikó kezdi jobb lapokkal, de ha látunk esélyt a továbbjutást jelenthető pontok megszerzésére, akkor nem fogunk habozni.” – nyilatkozta az afrikai csapat trénere.

A másik oldal magabiztosan várhatja a találkozót, elsősorban az az Omar Bravo, aki két góljával eldöntötte az iráni meccset. „A nyitómérkőzés mindig nehéz, de mi szerencsére behúztuk, és nyugodtan készülhetünk a soron következő feladatokra. Szeretnénk Angola ellen is önbizalmat tankolni, és akkor már elkezdhetnénk gondolatban foglalkozni a nyolcaddöntővel.” – mondta a csatár, akinek kiemelten fontos szerep juthat azok után, hogy lesérült a mexikóiak gólrekordere, Jared Borgetti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik