Élet-Stílus

Rooney visszatért – Anglia továbbjutott

Visszatért hosszú sérülése után az angolok fiatal üdvöskéje, Wayne Rooney, aki társaival együtt értékes győzelmet aratott Trinidad és Tobago ellen. Eriksson gárdája ezzel továbbjutott csoportjából.

Annak ellenére lehetnek boldogok most a brit drukkerek, hogy csapatuk nem játszott jól, sőt továbbra sem mutat meggyőző teljesítményt a labdarúgó-világbajnokságon. Ezzel együtt mindenképpen optimizmusra adhat okot, hogy legnagyobb tehetségüknek tartott 20 éves Wayne Rooney újra élesben lehetett a válogatott tagja. Leo Beenhakker „táncoló harcosai” csak kemény küzdelem árán adták meg magukat. Ismét sokáig hősiesen ellenállt a karibi vb-újonc.


A meccs nem hozott valami eget rengető iramot, helyenként kifejezetten lapos, unalmas és nyögvenyelős viadal részesei lehettek a nézők. Az első félidőben az angolok jól kezdtek, de amint felállt ellenük a T&T-i védőfal, tanácstalanul és ötlettelenül kezdtek el visszafelé passzolgatni. Időnként már szánalmasnak tűnt, hogy minden labdával Beckhamet keresték, hátha a kapitány ívelése veszélyt okoz majd. Most nem játszott olyan jól Joe Cole sem, aki az előző meccsen ragyogó elfutásaival vetette magát észre.


Anglia folyamatosan próbálta akaratát ráerőltetni ellenfelére, de csatárai elöl nagyon szürkén játszottak. Owen ma is formán kívül, szinte már kétségbeejtően játszott. Crouch pedig mintha a maga paródiájává vált volna. Ráadásul a félidő vége előtt nem sokkal a piros mezes csapat csak Terry védő önfeláldozó megmozdulása miatt nem vezetett 1-0-ra. Hatalmas helyzetből, a gólvonalról mentett az angolok védője. Nehéz 45 percet dohoghatott át magában a britek svéd mestere, Sven-Goran Eriksson. A válogatott szakvezetője nem is teketóriázott sokat, a második félidő elején kettőscserére szánta el magát. Csaknem 8 hetes sérülés után pályára küldte a megváltónak kikiáltott brit buldózert, Rooneyt, és Lennonnak is lehetőséget adott.



Rooney visszatért – Anglia továbbjutott 1

Crouch kibírkózza a vezetõ gólt (AP)

A csere után Anglia fokozott valamit addig igencsak halovány offenzív játékán, de komolyabb eredmény nem volt tapasztalható. Talán már voltak olyanok is, akik elkönyvelték: a karibi kiscsapat újabb bravúrt hajt majd végre. Csak hát ekkor még nagyon sok volt hátra. A Yorke vezette csapat nem nagyon tudta megtartani a labdát, szinte folyamatosan csak védekezéssel őrölte fel erejét. Glen és Stern John ugyan néha veszélyesen robogott át a britek térfelére, de nagy veszélyt nem tudtak kialakítani Robinson kapuja előtt.


Kevesebb mint 10 perccel a vége előtt aztán megtört a jég: Beckham pontos beadását váltotta gólra a britek égimeszelő csatára, Peter Crouch. A liverpooli támadó kissé szabálytalanul – ellenfele haját is megráncigálva – ért el találatot, de ez akkor ott senkit nem hatott meg. Ha egy üzlet beindul: a gólszerő klubtársa, a gyenge napot kifogó Steven Gerrard a hosszabbításban megnyugtatóvá tette a győzelmet. Gyönyörű bombát kivitelezett 20 méterről.


Trinidad hősei elbuktak, mégis megüdvözülve távozhattak a pályáról. Egységesebb csapat benyomását keltették, mégha egy jóval szerényebb tudású gárdáról van is szó. Anglia hiába győzött, és szerezte meg a továbbjutáshoz elégséges újabb három pontot, sokat kell fejlődniük, ha valóban aranyéremért hajtanak. Lampard, Terry és Ashley Cole mellett alig lehet valakit megdicsérni. Rooney visszatért, de néhány passzát leszámítva még nem tudta megváltani a világot. Le a kalappal Trinidad és Tobago előtt!


Anglia-Trinidad és Tobago 2-0 (Crouch 83., Gerrard 91.)
Sárga lap: Theobald (18.), Whitney (20.), Jones (45.), Hislop (47.), Gray (56.), Lampard (64.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik