Élet-Stílus

Kiütötték az ukránokat

Az első pillanatoktól fogva fölényben játszó spanyol válogatott a H csoport rangadóján kilőtte a lipcsei stadionból a vb-újonc ukránokat. Aragones csapata látványos gólokat szerzett, ügyes támadásokat vezetett, és a torna egyik legösszeszedettebb produkcióját nyújtotta.

Nem akármilyen izgalmakat ígért a délutáni mérkőzés, amelyen a H csoport két tovább jutásra legesélyesebb együttese találkozott. A mérkőzés a kiegyenlített harc helyett a spanyolok óriási fölényét hozta. Már az első játékrészben kétgólos előnyre tettek szert, és miután a svájci bíró, Massimo Bussaca leküldte Vashchukot, már csak az volt a kérdés, hogy hány góllal kapnak ki Sevcsenkóék.

Iskolajáték a spanyoloktól

Az előjelek nem ennyire egyoldalú találkozóra utaltak. A kezdőben kapott helyet a sérüléséből felépülő Andrij Sevcsenko, aki azonban a 90 perc folyamán halovány produkciót nyújtott. Lehet, hogy a nagy meleg vagy talán a spanyol védők miatt nem tudott kibontakozni, de a következő két csoportmeccsre neki is sokat kell javulnia.

Már a kezdősípszótól a spanyolok uralták a játékot, és a 14 percben egy szögletet követően meg is szerezték a vezetést. Nem kellett hozzá eltelnie három újabb percnek, és Sovkovszkij ismét a kapujából kotorhatta ki a labdát. David Villa szabadrúgása megpattant a sorfalon, és az ellentétes irányba induló kapusnak esélye sem volt a hárításra. A gyors két találat a padlóra küldte az ukránokat, akik teljesen összezuhantak, és néhány kósza lövésnél többre nem futotta erejükből az első 45 percben.

A bíró döntötte el végleg a találkozót

Blohin a második játékrészre két új játékossal próbált frissíteni, de a szépítő gól megszerzése helyett ismét a spanyolok voltak eredményesek. Bussaca bíró meglehetősen érdekes ítélete végleg eldöntötte a találkozót: Torres tört be az ukrán tizenhatoson belülre, a védője egy kicsit megráncigálta, a támadó pedig azonnal eldobta magát. A svájci játékvezető zuhanyozni küldte Vashchukot, miután tizenegyest ítélt. Sovkovszkij érezte a sarkot, és bele is paskolt David Villa lövésébe, de góltól nem tudta megmenteni a csapatát.


Kiütötték az ukránokat 1

Spanyolok parádésan kezdték a vébét (AP)

A harmadik gól teljesen kétvállra fektette az ukránokat, akik már csak arra vártak, hogy Bussaca lefújja a találkozót. A spanyolok is érezhetően visszakapcsoltak néhány fokozattal, de még így is könnyedén eljátszadoztak a kedvtelenül focizó riválissal. Néha megunva a gurigázást előre indultak, és ilyenkor rendre veszélyben forgott Sovkovszkij kapuja.

Raúl is játszhatott

A csapnivaló szezont záró Raúlt is beküldte Aragones, hátha betalál a Real Madrid emblematikus játékosa, de helyette a fiatal generáció legígéretesebb tagja, Fernando Torres szerezte a negyedik találatot. Egy formás támadást kapáslövéssel fejezett be, amely védhetetlenül vágódott a jobb alsó sarokba. A meccs utolsó másodperceiben még két óriási helyzete volt Sevcsenkóéknak, ám a délutáni hőségben elpuskázták a lehetőségeket.

Az ukrán válogatott csapnivaló teljesítményt nyújtott, és össze kell szedniük magukat a következő csoportmérkőzésre, ha hosszabb ideig akarnak Németországban maradni. Nagy baj persze nincsen, hiszen a két másik ellenfél könnyebb falatnak ígérkezik. A spanyolok ezzel szemben önbizalomtól duzzadva várhatják a további csoportmeccseket, miután a papírforma szerint legerősebb riválisukat lefocizták.

Spanyolország-Ukrajna 4-0 (2-0)
Lipcse, 40 000 néző
Bíró: Massimo Busacca (svájci)
Gólok: Xabi Alonso (13.), Villa (17., 48., utóbbit 11-esből), Torres (81.)
Piros lap: Vascsuk (47.)
Sárga lap: Ruszol (16.), Jezerszkij (53.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik