Élet-Stílus

Kirúgták az operaház vezetőjét

Jogi formula szerint közös megegyezéssel távozik Hegyi Árpád Jutocsa, de gyakorlatilag az új miniszter, Hiller István felszólította, hogy távozzon. Az új vezető Vass Lajos – derült ki a szerda kora délutáni sajtótájékoztatón.

A vidám hangulatú sajtótájékoztatón Hiller István oktatási és kulturális miniszter egyértelművé tette, hogy keddi tárgyalásán Hegyi Árpád Jutocsával, a Magyar Állami Operaház főigazgatójával nem vitatkozott, megegyeztek az anyagiakban, és sikerült megállapodni abban, hogy közös megegyezéssel hagyja el a posztot. Hiller István a beszélgetést korrektnek nevezte, de a végkielégítés összegéről nem kívánt nyilatkozni, mint mondta, ha Hegyi Árpád Jutocsa akarja, elmondja.


Hiller István azt is bejelentette, hogy fél évig Vass Lajos, a korábbi kulturális tárca közigazgatási államtitkára miniszteri biztosként irányítja majd az operaházat. Addig pályázatot sem írnak ki a posztra. A megbízott vezető konkrétumokról egyelőre nem kívánt nyilatkozni. Először a szigorú átadás-átvétel következik, majd az operaház dolgozóival szeretné a terveket és teendőket megbeszélni. Legközelebb másfél hét múlva tart sajtótájékoztatót, ahol már többet is elárul a terveiről.


Az új operaházi vezető vélhetően Hegyi Árpád Jutocsa által kinevezett új fő-zeneiigazgatóra utalva elmondta, hogy automatikusan csak azért, mert valaki ezzel, vagy azzal együtt dolgozott, nem kíván megválni. Mélyebben át kell tekintenie az operaház helyzetét, mi az ami a modernizációs csomagból szükséges, de egyértelmű változtatásokra van szükség. Emellet nem állítja, hogy a következő fél éven belül minden problémát meg lehet oldani. Legfontosabb első teendőjének ugyanakkor azt nevezte, hogy olyan légkört teremtsenek, ahol nem félnek az ott dolgozók a vezetőktől, s egymástól, mernek egymással beszélni.

Szinetár lemondásával indult

Az operabotrány akkor kezdődött, amikor tavaly májusban lemondott Szinetár Miklós a főigazgatói posztról. Távozásának oka az volt, hogy a fenntartó szerv évről évre, kiszámíthatatlan mértékben csökkentette a működést ellehetetlenítően alacsony támogatását. Miután kiírták az új pályázatot Hegyi Árpád Jutocsa lett az új főigazgató augusztus 1-jétől. A művészeti igazgató Kesselyák Gergely, a stratégiai tanácsadó Müller Péter Sziámi lett. A főzeneigazgatói poszton egyelőre megmaradt Petrovics Emil, akinek a helyét Kesselyák Gergely töltötte be.


A tizennégy pályázatot javaslattevő bizottság véleményezte, de a döntés Bozóki Andrásé volt. A meghallgatásra négy jelöltet hívott meg a szakmai grémium: Bán Teodórát, a Szabad Tér Színház Kht. ügyvezetőjét, Zimányi Zsófiát, a Budapesti Fesztiválközpont Kht. ügyvezetőjét, aki végül csütörtökön visszavonta pályázatát, ugyanis a minisztertől megtudta, a minisztérium nem vállalja át a dalszínház adósságát. Pál Tamás karmestert, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar művészeti vezetőjét.

Füttyel köszöntötték

Az új vezetőt, Hegyi Árpád Jutocsát és Bozóki Andrást az Operaház dolgozói bemutatkozásukkor füttyszóval köszöntötték, míg a távozó Szinetárt tapssal búcsoztatta a gárda.


Hegyi elfogadottsága később sem változott. Miután bejelentette terveit, a 250 millió forintos átfogó fejlesztést, építészeti átalakításokat és a marketing megújítását, az igazi nagy törést az új repertoár jelentette. Ezúttal Keveházi Gábor balettigazgató mellett már Kesselyák Gergely is tiltakozott, akivel Hegyi együtt adta be pályázatát. Míg Keveházi lemondásra szólította fel főnökét, Keselyák főnöke főnökéhez a kulturális miniszterhez fordult, hogy oldja meg a helyzetet, mert ő nem tud Hegyivel együtt dolgozni.

Bozóki végig Hegyi mögött állt

Miután Bozóki kiállt az Operaház igazgatója mellett, Keselyák be is adta a lemondását. Az új fő-zeneigazgató pedig Győriványi Ráth György lett, aki már egyszer már dolgozott főzeneigazgatóként az Operában. 2001 tavaszán pályázaton nyerte el ezt a tisztséget. Kinevezését 2001 márciusában Rockenbauer Zoltán akkori kulturális miniszter adta át, mandátuma öt évre szólt. Győriványi Ráth Györgyöt 2002 júniusában mentette fel Görgey Gábor, az akkori kulturális miniszter vezetői alkalmatlanságra hivatkozva, a főzeneigazgatót az akkori főigazgatóval, Locsmándi Miklóssal együtt bocsátották el az operaház éléről.


Györiványi igen bizonytalan helyzetben vállalta el a posztot. Ekkor ugyanis már lehetett tudni, hogy a Hegyiért kiálló miniszter, Bozóki András távozik, és nagy valószínűség szerint Hiller István követi majd. Az új miniszter már mindjárt a kulturális bizottsági meghallgatásán jelezte, hogy személyi változtatásokra lehet számítani az Magyar Állami Operaháznál. Hegyi Árpád Jutocsa napjai tehát meg volta számlálva a poszton.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik