Élet-Stílus

Google Earth: van új a Nap alatt

A Google frissítette térképes szolgáltatását, amely a cég piacvezető keresőmotorja mellett igazi mellékhúzóágazattá nőtte ki magát.

A kereső cég adatai szerint egy évvel ezelőtti indulása óta eddig több mint 100 millióan töltötték le a Google Earth-öt. A vállalat sajtóközleménye szerint, a Google Earth háromdimenziós Föld-térkép program felvételeit jelentős mértékben bővítették ki. Az új verzióban mintegy négyszer nagyobb területet fednek le, így már a bolygó lakosságának több mint egyharmadának áll módjában megtekintenie otthonát és lakókörnyezetét légifelvételről. A másik újdonság, hogy az alkalmazás immár spanyolul, németül, franciául valamint olaszolul is kommunikál. Ráadásul most már Linux operációs rendszerre is elérhető, így várhatóan tovább bővül majd a közkedvelt térképes program felhasználó bázisa.

Az útvonal- és iránymeghatározásra használatos Google Maps mára a piacvezető AOL -nak és a Yahoonak is erős konkurenciájává vált. A Nielsen/Netratings internetes piackutató cég adatai szerint májusban a Google Maps 26 millió látogatót vonzott a tengerentúlon, így az AOL Mapquest 43,5 milliós és a Yahoo 26,1 milliós látogatottsága mögött az előkelő harmadik helyet foglalhatta el a ranglistán. A Google térképes szolgáltatásainak forgalma majd megháromszorozódott az elmúlt évben, míg a jelenlegi listavezetőké csupán 20%-kal nőtt.

Mindezidáig nem volt teljesen világos, hogy a keresőmogul miként jut majd bevételekhez a térképekből, most azonban bejelentették, licencbe adják online térképtechnológiájukat üzleti vállalkozásoknak illetve kormányzati szerveknek. A Google fejlesztőgárdájának támogatását is magában foglaló szerződések körülbelül 10 ezer dollárról indulnak majd – értesült a Seattle Post-Intelligencer.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik