Élet-Stílus

Zidane-ék leszerepeltek

Nem tanult a múlt hibáiból a keret alapján a végső győzelemre is esélyes francia válogatott? Svájc egy pontnak örülhetett, de a későbbiekben nekik is javulniuk kell, ha nem akarnak pár nap után hazautazni.

Nagy érdeklődés előzte meg a Franciaország-Svájc mérkőzést a G jelű kvartettban. A négyes papíron két legerősebb gárdája találkozott egymással, ám a délutáni mérkőzés során mind Domenech mind Kobi Kühn játékosai adósak maradtak a jó teljesítménnyel.

Francia fölény

A meccs nagy részében a franciák uralták a játékot, de komoly veszélyt csak a legritkább esetben jelentették Pascal Zuberbühler kapujára. A svájciaktól még kevesebb érkezett. A védelem ügyesen szűrte a gall rohamokat, de előre szinte sem sikerült. A Bayer Leverkusen játékosa, Barnetta próbálkozott néhányszor, de gólt nem sikerült szereznie. A másik oldalon Thierry Henry nagyon gyenge napot fogott ki. Úgy tűnt, hogy kedvetlenül játszik, és a néhány ígéretes helyzetben is rendre rossz megoldást választott.

Már az első pillanatok előrevetítették, hogy mire számíthatunk a kilencven percben. Álmosan kezdtek a csapatok, amire a nagy meleg sem lehet magyarázat. Egy-egy villanáson kívül eseménytelenül, a középpályán zajlott a játék. Hiába voltak fölényben a franciák, Zidane halovány maradt, a csapat nagy reménysége, Ribery pedig számos labdát kapott, de ezeket az esetek nagy többségében nem tudta megjátszani.

A másik oldalon a védelem, ha nem is hiba nélkül, de megbízhatóan zárt, támadásban azonban csak Barnetta jelentett veszélyt. A középpályás többször is próbálkozott, de nem volt szerencséje a befejezéssel.

Folytatódik a rémálom

A második félidő sem hozott változást, hiába cserélt a két szövetségi kapitány, maradt az unalmas játék. Enyhe francia fölény, a támadásaik azonban nem okoztak veszélyt, a svájciak ugyanis behúzódtak védekezni, és csak nagy ritkán merészkedtek előre. Az utolsó 20 percben már úgy tűnt, hogy mindkét csapat megelégedett az egy-egy ponttal. Az orosz játékvezető még kiosztott néhány sárgát, majd végül véget vetett a rémálomnak a stuttgarti Gottlieb-Daimler stadionban.

A franciák adósak maradtak a jó teljesítménnyel. Kísértetiesen emlékeztetett Domenech csapata a négy évvel korábbi gárdára, amely ötlettelen, harmatgyenge játékával rúgott gól nélkül kiesett a csoportkörben. A svájciak ezzel szemben örülhetnek az egy pontnak, hiszen Togo és Dél-Korea ellen talán azt is megmutatják nekünk, hogy nemcsak védekezni tudnak.

Franciaország-Svájc 0-0
Stuttgart, 52 ezer néző
Bíró: Valentyin Ivanov (orosz)
Sárga lap: Abidal (64.), Zidane (72.), Sagnol (90+3.), illetve Magnin (42.), Streller (45.), Degen (56.), Cabanas (72.), Frei (90+3.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik