Élet-Stílus

Óriás szürkemarha népszerűsíti a bioélelmiszereket

A Vértanúk terén szervezett akcióval vette kezdetét az MTVSZ akcióhete, amellyel a bioélelmiszerek fogyasztásának pozitív élettani és környezeti hatásaira hívják fel a figyelmet – közölte az MTVSZ.

Az „Egészséges, hazai bioélelmiszerek” elnevezésű akcióhetet 2006. június 13. és július 1. között 13 városban rendezik meg, amelynek során a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és tagszervezetei egy 4 méteres szürkemarha ballonnal járják be az országot. A szervezők minden helyszínen helyi gazdákkal együttműködve bioélelmiszer kóstolóval várják az érdeklődőket.

A Növény- és Talajvédelmi Szolgálat az elmúlt esztendőben 3693 mintában vizsgált növényvédő-szermaradványt. A hazai minták esetében 37,7 százaléka, a külföldről származó
zöldségek, gyümölcsök 62 százaléka tartalmazott valamilyen szermaradványt. A mintákban található szermaradvány mennyisége a magyar áruk 1,2, míg a külföldi termékek 4,6 százalékában átlépte a megengedett értéket – mondta Kapitányné Sándor Szilvia, a zöld szervezet programvezetője.

Schmuck Erzsébet, az MTVSZ társelnöke közölte: jelenleg az ország mezőgazdasági területének mindössze 2 százalékán folytatnak ökológiai gazdálkodást. Komoly veszélyt jelent a hazai ökológiai gazdálkodásra nézve a génmódosított növények termesztése, ezért a kormányzatnak mindent meg kell tennie hazánk génmódosítás-mentes státuszának megtartásáért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik