Élet-Stílus

Olasz bundabotrány: 37 vádemelés

admin
admin

2006. 06. 13. 17:32

Sajtóinformáció szerint a végéhez közeledik a nápolyi ügyészségen az olasz labdarúgó bundabotrány részleteinek tisztázására indított vizsgálat, melynek eredményeként vélhetően 37 személlyel szemben indul majd bírósági eljárás.

A több szálon futó vizsgálódás fő irányában a nápolyi ügyészek annak igyekeztek utánajárni, milyen módon jártak el játékvezetők, asszisztensek, szövetségi elöljárók, illetve klubirányítók a mérkőzések eredményeinek befolyásolása érdekében. Az olasz labdarúgás történetének legnagyobb botránya május 5-én robbant ki.

A kulcsfigura Luciano Moggi, a Juventus leköszönt igazgatója, akit azzal vádolnak, hogy a 2004/2005-ös szezonban játékvezetők segítségével manipulálta a csapat mérkőzéseinek eredményét, fenyegetéssel próbált futballistákat arra rávenni, hogy a klubhoz szerződjenek, továbbá nyomást gyakorolt Marcello Lippi szövetségi kapitányra a válogatott keretek kialakításakor. A botrány következtében távozott a Juventus teljes vezérkara, lemondott Franco Carraro, a szövetség elnöke, és nem működhet közre a világbajnokságon Massimo De Santis FIFA-játékvezető. A tágabb értelemben vett bundaügyben a Juventus, a Fiorentina és a Lazio mellett érintett az AC Milan és az Internazionale, illetve több tucat játékos és bíró is.

A hatóságok mérkőzések végeredményének befolyásolása mellett hamis könyvelés, valamint tiltott szerencsejátékban való részvétel miatt vizsgálódnak, illetve vizsgálódtak. A La Gazzetta dello Sport értesülése szerint az ügyészség javaslatára 9 mérkőzésvezető, 11 asszisztens, a bírósorsolásoknál közreműködő 2 szövetségi alkalmazott, illetve több klubelöljáró, köztük Moggi, valamint Diego Della Valle, a Fiorentina és Claudio Lotito, a Lazio elnöke, továbbá Leonardo Meani, az AC Milan egyik vezetője ellen emelnek vádat. Az újság úgy tudja, hogy most már a Sampdoria is az ügyészség látóterébe került egy 2005-ös mérkőzés kapcsán. A felmerült adatok alapján a Fiorentina felett aratott 3-0-s győzelemben a kért bírónak is szerepe lehetett.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.