Élet-Stílus

Lelép a Microsoft vezérbloggere

Robert Scoble – akit sokan egyszerűen csak a becenevén, Scobleizerként ismernek – úgy döntött, hogy elhagyja a redmondi vállalatot. A karizmatikus szakember a jövőben a PodTech nevű kaliforniai cég médiafejlesztési alelnökeként dolgozik tovább.

A PodTech főleg podcastok, vagyis audio- és videoüzenetek készítésével foglalkozik. Ezeket a podcastokat a felhasználók letölthetik a hordozható zene- és videolejátszó készülékeikre. Scoble beosztása a Microsoftnál Technical Evangelist volt, ami azt jelenti, hogy neki kellett a redmondi konszern egyes termékeit bemutatni és megismertetni más cégekkel.

A 41 éves szakember azonban nem a munkája miatt vált világszerte ismertté, hanem mert Scobleizer nevű blogjában akár kritikus hangvételben is, de megosztotta a gondolatait a Microsoft adott vagy aktuális termékeiről. Ő volt azon kevesek egyike, aki kritizálhatta az óriáscég szoftvereit vagy éppen hardvereszközeit, és számtalan esetben tőle származott nagyon sok olyan információ, ami különben aligha szivároghatott volna ki. Scoble-nek ezenkívül megjelent egy könyve is, mely a blogok üzleti életre és a fogyasztókkal való kapcsolattartásra vonatkozó változásait feszegette.

A Scobleizer példakép lett más vállalatok vezetői, illetve alkalmazottai előtt. Robert Scoble ezenkívül a Channel 9 nevű videoblog egyik meghatározó alakja is volt. Ebben a sajtóorgánumban ő és a kollégái a Microsoft egyes munkatársait kérdezték meg azokról a szoftverekről, amelyeken az illető éppen dolgozott, így engedve némi bepillantást a kulisszák mögé. A Channel 9-nek csak májusban 3 500 000 látogatója volt, és többek között ez volt az, ami meggyőzte Scoble-t a váltásról, hiszen ez a siker megmutatta, hogy milyen gyorsan ki lehet építeni ezen a területen egy célközönséget.

John Furrier, a PodTech vezetője körülbelül egy hónappal ezelőtt kereste meg a szakembert, aki a múlt héten pénteken végül rábólintott a váltásra. „Sok sikert kívánunk a jövőben Robertnek. A Channel 9-cel és a blogjával nagyon sokat segített a vállalatnak” – nyilatkozta a redmondi konszern egyik szóvivője. Az biztos, hogy Scobleizer írásai továbbra is megtalálják majd az utat a felhasználókhoz, ugyanis a népszerű szakember a WordPress.com-on már létrehozott egy újabb blogot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik