Élet-Stílus

Dagály strand, szaunás-fürdős

admin
admin

2006. 06. 13. 14:19

Árak, díjak

Falatozók, büfék a strand több pontján is találhatóak, nem kell sokat gyalogolni egy jégkrémért. Kék és sárga az egyezményes színek, általában a műanyag székes, műanyag asztalos verzióval találkozni. Pálcikás jégkrém 300, paprikás szalámis szendvics 120 forintba kerül. A félliteres szénsavas üdítők 320 forintért kaphatóak, ugyanekkora sör körülbelül 400 forint. A bor viszonylag olcsóbb, 120 forint egy deciliter. A sajtos hamburger 400 forint, hot dog 230. Kávé 120, cappucino 180.Télen kissé nyárias, nyáron kissé télies a Dagály. Télen sátorral fedik az egyik úszómedencét, ponyvából alagutat építenek a másikhoz, a szél és a beverő eső ellen pedig üvegkerítéssel veszik körbe a termálmedencéket. Ezeket azután nyáron csak részben bontják el: az üvegkerítés marad, mikor semmi funkciója nincs, csak akadályozza a közlekedést, és rontja a látványt. Akárcsak azok az ajtók, melyek télen az úszómedence sátrára nyíltak, sátor nélkül a medence partján álló két kék ajtó nagyon furcsán néz ki. Az ötveneshez vezető úton eltávolították ugyan az alagút oldalát, de az acélszerkezet, és a ponyvatető maradt. Ezek a legzavaróbb látványelemek. Egyébként a strand tűrhető esztétikai állapotnak örvend. Egyik oldalról az Árpádhíd, és egy irodaház, másikról a Duna, harmadikról a hídra felvezető út határolja, utóbbi a legkevésbé szerencsés, noha a zaj elviselhető.

Kis strand, sok medence

A strand viszonylag kis alapterületű, mégis tizenegy medencével büszkélkedhet. Ebből kettő az említett, plexivel körbevett, új építésű termálmedence, mely télen-nyáron üzemel. Akad még egy harmadik is, egy régebbi, mely szezonálisan üzemel, a többitől távol, bokrok, fák közé rejtve. Úgy tetszik, a rejtegetésre némi ok is akad. A futballpályák kezdőkörének mérethez fogható medencével semmi baj nem lenne, ha hajdani építésze nem akarta volna földobni valamivel.

Ez a valami egy kicsinyített műugró toronyra emlékeztető kétemeletes a víz felett terpeszkedő betontömb, melynek végein egy-egy tányérjával felfelé fordított parabolaantenna-szerűség nyugszik, ugyancsak betonból. Az egyik tányér aljából kiálló cső arra enged következtetni, hogy valaha szökőkúttal volt dolgunk. Mára azonban csak az összességében mégis inkább űrhajóleszállót imitáló állvány maradt a víz nélkül. A tervező szemmel láthatólag örömet lelt elgondolásában, mert kettőt is készített belőle, a replika ezúttal virágágyásoknak ad otthont. Mögötte nagyon szép, halványrózsaszín lécekből készített kabinsorok állnak, egyelőre üzemen kívül.

Piros dinoszaurusz tojás

Tovább sétálva a Dagályban kiderül, hogy a legkülönösebb mégsem az ufóleszállós medence. A strand északi végében egy különös, vese alakú, vörös színű betonból készült mélyedés késztet elképedésre. Csak sejteni lehet, hogy egy kiszáradt, néhai medencével állunk szemben, ezt a hipotézist támasztja alá, hogy lábmosók, lépcsők veszik körbe, továbbá sövény és virágok. Közelebb érve látszik, hogy nem halt meg teljesen a vörös óriás, az egyik végében lassan mélyülő körlakú, kék csempés medence működik. Medence a medencében. Közelebb érve a meglepetések folytatódnak: a víz kellős közepén egy hatalmas cseresznyepiros gömb emelkedik ki a vízből. Lehetetlen rájönni, mire való, tábla sem segíti az eligazodást, mint másutt, úszómester nincs.

A furcsa képződmény mellett található egy olyan találmány, mely valószínűleg egyedülálló a maga nemében, napozómedencének keresztelték el. Most csak egy tócsa van benne, melyben levelek úszkálnak, de azért látszik a koncepció: sekély és lassan mélyülő, fénykorában mindenféle permetezővel, meg vizet spriccelő békaszobrokkal dolgozhatott.

Működik viszont három úszómedence is. A huszonötöst az idősebbek vették birtokba, spontán konszenzus alapján a fiatalabbak az ötvenesben úsznak. Zöldes színű a vize, nem tudni, miért. Dicséret illeti a harmadikat, a gyermekeknek kialakítottat, mely össze van kötve egy játszó résszel is, hogy ne a parton dideregjenek a gyerkőcök úszás előtt, alatt. És ide, egy helyre épült az igazi, sárkányos, vízi kígyós gyermekmedence, a buzgáros, dagonyázós, spriccelős élménymedence, és egy harmadik, játszómedence. Abszolút feszített vizűek, vagyis még padka sincs körülöttük. Ezek a strand legújabb, legszebb, legmodernebb medencéi, ezért nem is nagyon értem, hogy a víznyelők és – befúvók acélelemei miért rozsdásodhatnak, de tény, ronda barna foltok éktelenítik a medencéket.

Még több strand…

… az FN Strandkörkép folyamatosan frissülő összeállításában >>>

Főleg felnőtteknekMeg kell említeni még a két, nyáron is működő szaunát, ez is ritkaság strandokon, nemhogy kettő, különböző hőmérséklettel. Összességében elmondható, hogy a Dagállyal elsősorban a felnőttek járnak jól, a termálvíz, az úszómedencék, a szaunák az ő igényeiket elégítik ki. Nincsenek csúszdák, játszóterek a gyerekeknek, csak néhány pingpong-asztal és tengópálya a kerítés mellett, de oly távol mindentől, hogy talán még a törzsvendégek sem tudnak róla.

Ugyanitt elhanyagolt állapotú, használaton kívüli teniszpályák is vannak, melyekért igazán kár, hiszen teniszezni egyik nagy budapesti strandon sem lehet, ez igazi unikum lehetett volna. A strand parkja szép és ápolt, a sövényeket nyírják, a virágágyások gondozottak, a fű buja, látszik, hogy a gondos kezek munkája.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hungarian director István Szabó at the German Directors Award Metropolis ceremony at the University of Television and Film in Munich, Germany, 09 November 2014. Szabó is receiving an award for his life's work. This is the 4th time the prize, which comes with a 50,000 EUR endowment is awarded. Photo: TOBIAS HASE/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.