Élet-Stílus

Már három településen találtak madárinfluenzával fertőzött baromfit

Kiskunmajsa és Szank után a megfigyelési zónába tartozó Móricgáton is találtak, feltételezhetően madárinfluenzával megbetegedett állatokat, amelyeket azonnal megsemmisítettek – közölte Bács-Kiskun megye főállatorvosa.

A megfigyelési zónába tartozó hat település közül már háromban találtak az állatorvosok madárinfluenzával fertőzött állományt, a gyanús állatok megsemmisítése már megtörtént – mondta Molnár Zoltán. A június 4-én, Kiskunmajsa-Bodogláron bejelentett libaelhullás miatt már szerdán megsemmisítették az érintett telep teljes állományát. Az eredmény, amely szerint az elhullott állatok H5 vírussal fertőződtek meg, pénteken érkezett meg.

Az Európai Unió előírásai szerint az érintett libatelep egy kilométeres körzetében több mint 300 ezer szárnyas megsemmisítése kezdődött meg, ami előreláthatóan egy-két napon belül befejeződik. Bács-Kiskun és Csongrád megyében szerda óta tilos a háziszárnyasok szállítása és levágása – közölte a megyei főállatorvos, aki „katasztrófa sújtotta” területeknek minősítette Kiskunmajsa, Jászszentlászló, Szank, Móricgát, Harkakötöny és Tázlár településeket, amelyekről harminc napig nem lehet háziszárnyast kiszállítani.

A területen óriási az állatsűrűség, így nagyon nagy a fertőzés veszélye. Fokozza a kockázatot, hogy az állatokat szabadon tartják, a vadmadarak pedig szabadon terjeszthetik köztük egyik helyről a másik helyre a fertőzést.

Molnár elmondta, hogy a körzetben elrendelték: az állatokat csak zárt térben szabad etetni-itatni, hogy a vadmadarak ne szállhassanak le közéjük. Az MTI korábban a helyszínen járt tudósítója azonban azt tapasztalata, hogy ez az intézkedés gyakorlatilag kivitelezhetetlen, mert több tízezres állományok vannak egy-egy telepen, és a gazdák többségének nincs lehetősége arra, hogy a vonatkozó előírásokat betartsa.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik