Élet-Stílus

Hétfőn két esélyes is pályára lép

Újabb sztárcsapatok mutatkoznak be a hétfői napon a németországi világbajnokságon. A nap első mérkőzésén Ausztrália a négy évvel ez előtti házigazda ellen kezd, a csehek az amerikaiakkal játszanak, az esti órákban pedig Olaszország Ghánával találkozik.

Ausztrália-Japán 15 óra

Az F csoportban a két papíron esélytelenebb válogatottnak a mérkőzése kulcsfontosságú lehet. A brazilok minden bizonnyal megszerzik majd az első helyet, a másik továbbjutást jelentő pozícióért komoly harc lesz. Erre a legnagyobb esélyük a horvátoknak van, ám ha a délszláv válogatott elhullajt néhány pontot a csoportmeccsek folyamán, akkor a hétfői meccs nyertesének az esélyei ugrászszerűen megnőnek.

A szakértők szerint a torna egyik meglepetéscsapata lehet a Guus Hiddink által irányított ausztrál válogatott. A holland tréner az együttes legnagyobb sztárja, négy évvel ez előtt a koreai csapattal egészen az elődöntőkig masírozott, amihez persze kellett a játékvezetők hathatós segítsége is.

A japánoknál is az Európában futballozó focistáktól várják a jó szereplést. Az együttes rendkívülien egységes, és remek fizikummal rendelkezik. Idén azonban nem élvezik a hazai pálya előnyét. Nyerniük kell azonban, ha az optimista céljaikat valóban el akarják érni. A távol-keleti válogatott úgy utazott Németországba, hogy a legjobb négy közé akarnak bejutni.


Hétfőn két esélyes is pályára lép 1

McBride: miként tudnánk nyerni? (AP)

Egyesült Államok-Csehország 18 óra

Talán nem elhamarkodott kijelenteni, hogy a találkozó egyértelmű esélyese az európaiak. Az amerikai foci az utóbbi években rengeteget fejlődött, de az európai topligákban futballozó csehek ellen kisebb csodára lenne szükség.

Karel Brückner csapata két éve az Európa-bajnokság egyik titkos esélyese volt, ám a bivalyerős keret ellenére elbuktak. A válogatott nem sokat változott, és ismét favoritok között tartják őket számon. Ahhoz, hogy az elvárásoknak megfeleljenek, az első mérkőzésen simán kellene nyerniük Nedvedéknek az USA ellen.

Az amerikaiak az öreg kontinensen futballozó játékosaikban bíznak. A csapat még nem nyert meccset európai vb-ken, és az előjelek azt mutatják, hogy erre hétfőn sincsen sok esély. A két csapat már találkozott egymással, igaz akkor még egy válogatottban játszottak a cseh és szlovák focisták. 1990-ben az európai együttes 5-1-el lemosta ellenfelét a pályáról.


Hétfőn két esélyes is pályára lép 2

Kötelezõ a gyõzelem (AP)

Olaszország-Ghána 21 óra

Olaszországnak nem lesz könnyű dolga az első mérkőzésén. Több olyan csapat is van a mezőnyben, amelynek a valós erejét nehéz megtippelni – közéjük tartozik Ghána is. A papírforma és a selejtezőkön mutatott forma alapján akár sima meccsre is számíthatunk, de az elmúlt évek tornái megmutatták, hogy nincsen előre lefutott mérkőzés.

Kérdéses persze, hogy mennyire befolyásolta az olaszok felkészülését a focibotrány. A válogatottban is szereplő focisták ugyan tisztázták magukat, de Marcello Lippi feladata, hogy rendet tegyen a játékosok fejében. A rendelkezésére álló keret rendkívülien erős, úgyhogy a végső győzelem lehet csak a cél, ehhez pedig a ghánai csapatot meg kell verni.

Az afrikai csapat a középpályás sorában bízhat, ahol többek között a Chelsea sztárja, Michael Essien és Stephen Appiah játszik. Rajtuk kívül azonban nincsen igazán nagy sztárja a csapatnak. Nagyon sok függ attól, hogy a védelem miként tudja semlegesíteni az olaszok támadó szellemű kulcsjátékosait: Luca Tonit, Francesco Tottit és Alessandro del Pierót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik