Élet-Stílus

Részben beomlott a Merapi vulkanikus kúpja

Egy forró gázfelhő felrobbanása részben beomlasztotta az indonéziai Merapi vulkán kúpját, ami miatt csökkent a teljes erejű lávakitörés veszélye, de a környéken lakó mintegy 250 ezer ember még nem nyugodhat meg - jelentette ki vasárnap egy vulkanológus.

Antonius Ratdomopurbo elmondta, hogy május közepe óta – amikor a vulkán ismét elkezdett gázt és kőzetdarabokat kilőni magából – a pénteki gázkitörés és robbanás volt a legnagyobb. A kupola részbeni beomlása miatt keletkezett új kráterben van helye a feltörő lávának, ezért csökkent a veszélye annak, hogy a kúp teljesen beomlik, ami egy jelentős lávakifolyáshoz vezethetne. (A kupola magassága 116 méterről 93-ra csökkent.)


Szélesedik azonban az a hasadék, amely a kúp déli lábánál tátong. Ez azzal a veszéllyel jár, hogy azon át a péntekinél is nagyobb gázfelhők törnek fel, és robbannak be – tette hozzá. Figyelmeztette a lakosokat, hogy továbbra is legyenek a lehető legéberebbek.


A vulkánból vasárnap csak kétszer tört fel gázfelhő, ellentétben a szombati 43-mal, de több mint 80-szor lövellt ki izzó láva, amely mintegy 4 kilométer hosszan folyt le a hegy oldalán. A szakemberek leginkább izzó gázfelhők vagy szikladarabok nagyon nagy sebességű kitörésétől tartanak, de – mint mondják – nem lehet tudni, hogy ez bekövetkezik-e, és azt sem, hogy ha igen, akkor mikor.


Egy ilyen kitörésnek lett áldozata 60 környékbeli falusi lakos 1994-ben, 1930-ban pedig mintegy 1300 ember halt meg hasonló körülmények között. A Merapi 400 kilométerre keletre van az indonéz fővárostól, Jakartától, és hírhedten kiszámíthatatlan tűzhányó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik