Élet-Stílus

Rangadóval folytatódik ma a futball-világbajnokság

Rangadóval folytatódik a 18. labdarúgó-világbajnokság vasárnap. Hollandia a világversenyen ilyen formában utoljára szereplő Szerbia és Montenegró válogatottjával kezd, majd este Mexikó Iránnal, Angola Portugáliával találkozik.

Hollandia – Szerbia-Montenegró – 15.00


Rangadóval folytatódik ma a futball-világbajnokság 1

Kezmanon sok múlhat (AFP)

Sorsdöntő is lehet a két válogatott első fellépése ezen a mostani vb-n. A „halálcsoportban” egyébként is minden mérkőzésnek különös jelentősége van, így egy esetleges győzelemmel nagy lépést tehetne valamelyik csapat a továbbjutás felé. Az biztos, hogy történelmi lesz a találkozó, mert a délszláv régióban nem rég egy önálló állam függetlenségét ünnepelték – a mostani csapat így papíron „félig” montenegrói. Kérdéses, hogy a szerb fanatikusok miként fognak viszonyulni a válogatottjukban szereplő montenegrói nemzetiségű labdarúgókhoz.
Persze Ruud van Nistelrooyékat ez aligha érdekelheti igazán. A tulipánosok nagy reményekkel és hatalmas önbizalommal érkeztek a világbajnokságra. Noha szemtelenül fiatalnak tűnik az egykori csatárzseni, Marco van Basten dirigálta gárda, az attraktív támadófutball híveinek sok örömet okozhatnak. Jó erőben, viszonylag egységesen készültek a most kezdődő megmérettetésre a hollandok, akik most kíváncsian várják a trénerük debütálását vezetőedzőként.

Mexikó – Irán – 18.00


Rangadóval folytatódik ma a futball-világbajnokság 2

Ali Daei – régi ismerõs , régi lendület? (AP)

Európai televíziónézőknek elsőre nem éppen csemege az első esti találkozó. Inkább csak az igazi fanatikusok figyelhetik majd különös izgalommal és várakozással a mexikóiak Irán válogatottja elleni mérkőzését. Utóbbi nemzeti 11-e kapcsán méltatlanul keveset beszéltek a játékosokról, sokkal inkább országuk elnökéről, Mahmud Ahmedinezsádról. Kétségtelen tény, a holokauszt-tagadó, nukleáris kérdésekben sajátságosan önhatalmú államfő sokkal több témát szolgáltatott a médiumoknak, mint néhány iráni játékos. Pedig a vb egyik rangidős legendája, a korábbi tornákon többször is eredményes Ali Daei, a jócskán 30 feletti erőcsatár vagy éppen a Hamburg csapatában focizó Mahdavikia talán többet érdemelt volna. Majd most, a Barcelona remek védője, a mexikói csapatkapitány, Marquez ellen bizonyíthatnak. A dél-amerikai csapat különben ragyogó formában érkezett a vb-re, minden bizonnyal a csoportkört is túlélik, és talán majd az egész világnak is bebizonyítják, hogy mi alapján foglalhatják el a FIFA-világranglista 4.(!) helyét. Ehhez persze az is szükséges, hogy elől Fonseca és Borgetti is megtalálja a góllövő cipőjét.


Angola – Portugália – 21.00


Rangadóval folytatódik ma a futball-világbajnokság 3

Luis Figo elköszön a mostani vb után (AP)

Mester és tanítványa találkozik a vasárnap esti mérkőzésen. Angola – a valamikori portugál gyarmatország – vb-újonc nemzeti futballját portugál szakemberek teremtették meg. Évtizedek óta edzősködnek „Európa braziljainak” edzői a kelet-afrikai országban. Most élesben is tesztelhetik hova fejlődtek mestereiktől. Az újonc kétséges, hogy hasonló meglepetést okoz majd, mint tegnap Trinidad és Tobago gárdája, mert játékosai többnyire harmad-negyedosztályú játékosokból áll. A csapat kapusa klub nélkül, másfél éve edz egyedül. A legnagyobb ászuk a csatár Akwá, szintén klub nélküli…
Decoék – például az utolsó vb-fellépésére készülő Figo – ellen pusztán annyi szólhat, hogy kifáradhattak az irdatlan tempójú szezontól. A játékosok mind sztárklubok elkényeztetett csillagai, igaz meg is dolgoznak a pénzükért. Érdekes lesz látni, ahogy a két latin stílusú csapat mire megy egymással az esti mérkőzésen. Portugália vezetőedzője mindenestre optimista. A brazil Scolari, aki utóbb négy esztendeje hazája csapatát vezette az aranyéremig, most nem titkolt szándékkal az európai válogatottal szeretné ugyan ezt elérni. Ehhez minimum feltétel az első győzelem Angola ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik