Élet-Stílus

Madárinfluenza: egyre nagyobb a bizonytalanság

Kiskunmajsa Bodoglár elnevezésű körzetében vasárnap óta magas számban hullottak el libák az egyik telepen, s a mintáról kiderült, hogy madárinfluenza H5 vírussal fertőzött.

A lakosságot érintő intézkedésekre nincs szükség, de Csongrád megyei baromfitartó telepein fokozott állategészségügyi ellenőrzéseket tartanak a Kiskunmajsa Bodoglár elnevezésű körzetében libáknál észlelt madárinfluenza okozta megbetegedések miatt – tájékoztatta Kaszás Mihály, a megyei védelmi bizottság titkára az MTI-t. A lakosságot érintő intézkedésre nincs szükség, Csongrád megye azon állattartó telepein, melyeken nagy számban tartanak baromfit, azonban fokozott állategészségügyi ellenőrzést rendeltek el – mondta a szakember.

A fertőzés gócpontja a Bács-Kiskun megyei Bodoglár, a település tíz kilométeres környezetében kialakított megfigyelési körzet érinti Csongrád megye nyugati részét – Üllés és Bordány körzetét -, az ellenőrzés itt a legszigorúbb.


A megye Tiszától nyugatra lévő területén másodlagos megfigyelési körzetet alakítottak ki, a megye Tiszántúli része pedig puffer zóna, amely a veszélyeztetett területeket választja el a vírusmentes térségektől – közölte Kaszás Mihály.

Aggódnak a baromfitenyésztők

Bizonytalanságban élünk napok óta, mert nem tudjuk, hogy mi lesz az állatainkkal, mi lesz a megélhetésünkkel – mondta az MTI tudósítójának egy bodoglári baromfitenyésztő. A húszezres pecsenyekacsa állományból a hét elején mintát vettek, majd ma közölték az állatorvosok, hogy az állatok egészségesek, de arra nem tudtak választ adni, hogy milyen intézkedés érint – mondta egy, a neve elhallgatását kérő gazda, aki a madárinfluenzával fertőzött teleptől számított egy kilométer sugarú kör határán neveli állatait. A baromfitartó elmondta, hogy Bodoglár, Tázlár és Szank körzetében milliós nagyságrendben nevelnek kacsát és libát az állattartók.

A nyilatkozó is azok közé tartozik, akik bérnevelést végeznek, tehát nem a tulajdonukban van a baromfi, ezért, ha meg kell semmisíteni az állományt, akkor bizonytalan, hogy kap-e kártérítést.

A körzetben ellenségesen fogadják az állattartók az újságírókat. Az MTI tudósítójának is nehézségekbe ütközött, hogy valakit találjon, aki az elmúlt napokban történtekről tájékoztatást ad. A bodoglári állattartó elmondta, azt az információt kapta, hogy szombaton várható döntés arról, hogy a hivatalosan fertőzött állomány helyétől számított egy kilométer, vagy csak ötszáz méter átmérőjű körben található termelők állományát semmisítik meg.

Az MTI információi szerint, szombaton délután Kiskunmajsán tájékoztatják a hatóságok az állattartókat. Pénteken este semmilyen ellenőrzést nem volt tapasztalható Bodoglár és Szank körzetében az utakon.

Bejelentették, hogy az uniós előírások szerint az érintett libatelep egy kilométeres körzetében minden háziszárnyast meg kell semmisíteni, a tervezett intézkedés 300 ezer háziszárnyast érint. A háziszárnyasok leölése, s elszállítása, megsemmisítése pénteken megkezdődött.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik