Élet-Stílus

Vass Lajos válthatja Hegyit az Opera élén

A Népszabadság információi szerint az átalakulás előtt álló kulturális tárca eddigi politikai államtitkára, Vass Lajos venné át az Operaház vezetését Hegyi Árpád Jutocsától.

A jelenlegi főigazgatóval nem a reformok, hanem a velük kapcsolatos, színházon belüli megegyezés kezdeményezésének hiánya miatt elégedetlen az oktatási és kulturális miniszteri poszt várományosa, Hiller István, aki ennek hangot is adott szerdán az Országgyűlés kulturális bizottsága előtt.

Vass Lajos tegnap nem erősítette meg és nem is cáfolta a hírt, Hiller Istvánt nem tudta megkérdezni a lap, de értesüléseik szerint a kérdésben kedden döntő miniszter esélyes jelöltnek tekinti az Operaház élére korábban már miniszteri biztosként is szóba került Vass Lajost. A kulturális politikai államtitkár előélete mindenesetre igazolni látszik jelöltségét. Komoly színházi és zenei szervezőmunkát végzett Szolnokon, több éven át vezette a Szigligeti Színházat is.

Az Élet és Irodalom ma megjelenő száma terjedelmes tanulmányt közöl – Tömjénfüst és hagymaszag címmel – az operaházi problémákról Kovalik Balázs rendező, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem opera tanszakának tanára tollából. A cikk végkövetkeztetéseinek egyike, hogy nem kell erőltetni „a nyilvánvalóan csődöt mondott pályázati rendszert”.

Kovalik szerint a pesti dalszínház mai szétesését, lezüllését nem pusztán pénzügyi nehézségek okozzák. A folyamat több évtized alatt jutott idáig, mert az egymás után következő vezetők egyre kevesebb figyelmet fordítottak a társulat építésére, szakmai színvonalának fenntartására, fejlesztésére. A szerző megállapítja, „nem lehet eléggé elítélni a jelenlegi helyzet kialakulásáért a politika inkompetens viselkedését” sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik