Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Chieftains vagy Dogville

A hétvégén melankolikus portugál dallamokat, trendi elektronikus tánczenét, kelta dallamokat, a könyvhét közel 300 kiadványát, a hazai színházi termés legjavát, franca thrillert, Tiziano titokzatos képét ajánljuk a kimerészkedőknek. Az otthonülőknek pedig egy Gyémánt Lászlóval készült interjúkötetet és három filmet ajánlunk a tévéből, amit egyébként ezeken kívül nem is nagyon érdemes bekapcsolni.

Menjek…

Péntek, június 9.

…lisszaboni csillag fadokoncertjére

A fado, egy édesbús, nosztalgikus dal, amely a latin fatum, sors szóból származik. A portugálokra oly jellegzetes műfaj mélyen beépült a portugál kultúrába, és hűen visszatükrözi a portugálok melankóliára hajlamos lelkivilágát. Joana Amendoeira 12 évesen megnyerte a fiatal tehetségek felkutatására Portugáliában évente rendezett országos fadoversenyt, s azóta pályája töretlenül halad előre. Európa szinte valamennyi országában, valamint Japánban, Brazíliában, az USA-ban és számos afrikai országban vendégszerepelt már – mindig nagy sikerrel. Rendszeresen fellép Lisszabonban, a Clube de Fado de João de Praça nevű, egyik legismertebb és legelismertebb fadoklubban. Idén jelent meg negyedik CD-je. Joana először 17 éves korában koncertezett Magyarországon, s azóta rendszeresen és szívesen tér vissza hozzánk. Az énekesnőt portugál gitáron testvére, Pedro Amendoeira, gitáron Pedro Pinhal, nagybőgőn Paulo Paz kíséri.

…irodalmat ünnepelni a Könyvhétre

Csütörtökön Parti Nagy Lajos megnyitotta a 77. Ünnepi Könyvhetet, amelynek központi rendezvényét Budapesten, a hagyományos Vörösmarty téren, továbbá az ide torkolló Deák Ferenc, Váci és Vigadó utcákban rendezik. Az Ünnepi Könyvhét központi helyszínén, a Vörösmarty téren a Fővárosi Önkormányzat illetékes bizottsága 110 könyvárusító pavilont engedélyezett, Belváros-Lipótváros Önkormányzata pedig a Deák Ferenc utcában további 16, a Váci utcában 18, a Vigadó utcában 19 árusító bódét. A kortárs magyar irodalom ünnepén országszerte több mint ezer író-olvasó találkozót szerveznek, összesen 298 új könyv premierje várható. Ezeket érdemes is a helyszínem megvenni, mert a legtöbb kiadó jelentős kedvezménnyel igyekszik megnyerni a közönséget.

Menjek vagy maradjak – Chieftains vagy Dogville 1


A könyvhétre megjelenő könyvekről itt olvashat bővebben >>

Szombat, június 10.

…a Pécsi Országos Színházi Találkozóra

A csütörtökön indult POSZT előadásaira alíghanem szinte lehetetlen jegyhez jutni, de ha mégis, akkor kihagyhatatlan élményt jelenthet. Ezenkívül természetesen az előadások mellett kísérő rendezvényeket is szerveznek, amelyekre már nem lehetetlen küldetés bejutni. A POSZT a hazai színházi világ legnagyobb eseménye. Magyarországon 4,5 millióan váltottak színházjegyet, és további félmillióan néztek meg alternatív, intézményeken kívüli előadásokat, amelyekre összesen 6,7 milliárd forintot költöttek. A rendezvénysorozat tíz napja nemcsak a darabok szemlézésére és a szórakozásra, hanem arra is lehetőséget nyújt, hogy a szakma és a közönség képviselői kicserélhessék a színházi élettel kapcsolatos gondolataikat, véleményeiket. Az idei POSZT versenyprogramjában tizennégy produkció szerepel, melyeket Márton András színművész választott ki a magyar nyelvterületen általa szemlézett 140 darab közül.

…Nokia Trend partira

Menjek vagy maradjak – Chieftains vagy Dogville 2


A finn mobilcég világszerte megrendezi a Nokia Trends partijait a trendkövető ifjúságnak. A buli ettől még nem ingyenes, sőt talán nem is olcsó a 3500 forintos beugró. A helyszín mindenesetre rendhagyó, a Dob meg a basszus ugyanis a Műcsarnok sokat látott falai közt dübörög majd. A szervezők ígérik, hogy a teremőrök senkit nem fognak lepisszegni. Az est nevei mindenesetre jó irányt mutatnak az elektronikus zenében. Fellép a Moloko énekesnője, Roisin Murphy, a montreali születésű dj-producer-mágus TIGA, a negyed évszázada zenélő német trance-guru Timo Maas és olyan hazai fellépők, mint az Anima Sound System, Varga Zsuzsa vagy a ChIP. A szervezők mindenesetre nem néznek ki nagy helyismeretet a vendégekből, és elárulják a megoldást: a Műcsarnok a hősök terén az a múzeum, amelyik nem a Szépművészeti, de nem lehet hibázni, mert az este úgyis zárva lesz.

Vasárnap, június 11.

…a Napfényes Fesztiválra a Pecsába

A Napfényes Élet Alapítvány által szervezett rendezvény célkitűzése, hogy megismertesse az egészséges táplálkozás, a természetes életmód kialakításának lehetőségeit a résztvevőkkel; hozzásegítse őket lelki egyensúlyuk megteremtéséhez, megoldásokat kínáljon a stressz és a mindennapi problémák, konfliktusok kezelésére; továbbá hogy bemutassa az embernek a természetben és a világegyetemben elfoglalt helyét, szerepét. A fesztiválra várják valamennyi korosztályt, akik az egészséges életmód iránt érdeklődnek. Várják a gyógyulni vágyókat, ill. az egészségüket karbantartani kívánókat; azokat, akiket az önismeret témaköre érdekel, vagy emberi kapcsolataik harmonikusabbá tételét tűzték ki célul.

…Chieftains-koncertre a Művészetek Palotájába

Menjek vagy maradjak – Chieftains vagy Dogville 3


A Chieftains zenekart azzal a szándékkal alakította meg Seán ‘O Riada 1963-ban Dublinban, hogy tradicionális hangszerekkel instrumentális zenét játsszon. Mindezt akkor tette, amikor az ír népzenében éppen a vokális forma dívott, ám a Chieftains egyszersmind azzal is kitűnt, hogy a pubokkal szemben inkább a koncerttermeket részesítette előnyben. Ez a „kifinomultság” mindmáig jellemzője, kivált azóta, hogy hangzásának – a duda, a pikula, a hegedű és a dob mellett – a kelta udvarokban oly népszerű hárfa is elengedhetetlen tartozéka lett. Eddig közel harminc lemezt jelentettek meg, rávilágítva a bretagne-i és a spanyolországi kelta hagyományra (Celtic Wedding, Santiago), vagy éppen – Sting, Van Morrison, Mick Jagger, Sinéad O’Connor és Marianne Faithfull közreműködésével – megnyitva a tradíció határát a pop- és a rockzene előtt (The Long Black Veil). S bár a zenekar „nagy öregjei” közül ‘O Riada és Derek Bell már nem lehet a zenekarral, a Paddy Moloney vezette Chieftains töretlen legendaként, muzsikus és táncos vendégekkel kibővülve érkezik hazánkba – első alkalommal.

…moziba

Anthony Zimmer

Menjek vagy maradjak – Chieftains vagy Dogville 4


A hét premierjében egy elkaphatatlan bűnözőt szeretne elkapni a francia rendőrség és az orosz maffia. Egymástól függetlenül a kelepcéjükbe ugyanazt a csalit teszik, a mesterrabló kedvesét. A történet fókuszában egy rejtőzködő „überbűnöző” áll, bizonyos Anthony Zimmer, akinek rablási akciói miatt a gall nyomozó hatóság szívesen elkapná a grabancát, az átvert orosz maffia meg a nyakát tekerné ki, merthogy velük ne szórakozzanak. A bökkenő, hogy senki sem tudja, a tolvajmester vajon aktuálisan hogyan néz ki, tehát szerelmének, Chiarának (Sophie Marceau) a nyomába erednek, aki – nyilván – menekülni kénytelen, és eközben a vonaton egy idegen férfi utas, Francois (Yvan Attal) védelmébe húzódik.

…kiállításra

Géniuszok és remekművek


Menjek vagy maradjak – Chieftains vagy Dogville 5

A Géniuszok és remekművek kiállítássorozat negyedik része Tizianóhoz, a nyitótárlat fõszereplõjéhez tér vissza. Ezúttal a firenzei Palazzo Pitti Szürke szemű férfi képmását a Szépművészeti Múzeum 16. századi portréi kísérik.
A centenáriumi évben a Szépművészeti Múzeum egy különleges, hat kiállításból álló sorozatot indított, melynek keretében egy éven át a világ jelentős múzeumainak a Szépművészetiben eddig nem látott mesterműveit, a múzeum saját gyűjteményének alkotásaival kiegészítve mutatja be. A sorozat negyedik darabjának címe: A titokzatos férfi – Tiziano: Szürke szemű férfi képmása. A kiállítás június 2-án 14 órától látogatható, július 16-áig.
>>

Kondor Béla-emlékkiállítás


Menjek vagy maradjak – Chieftains vagy Dogville 6

Amit Kondor Béla megalkotott, az egyedi és utánozhatatlan, a festészet legjava. Ebből a kivételes esszenciából válogat több mint 150 műalkotást a Kogart Házban május 19-én nyílt és augusztus 20-ig látható hiánypótló kiállítás. Kondor Béla, a XX. század második felének egyik legjelentősebb alkotója idén lenne 75 éves. Kiállítása utoljára több mint húsz évvel ezelőtt volt a Nemzeti Galériában, azóta, szégyen a hazai múzeumi szakmára nézve, nem szerepelt az életmű a közönség előtt. Kondor szellemi és festészeti hagyatéka pedig kivételes, ezért is értékelődött fel a magyar festészet és grafika történetében: szakemberek, műgyűjtők és a művészetek iránt érdeklődő közönség egyaránt a múlt század öt legjelentősebb magyar alkotója között tartja számon. A fiatalon elhunyt Kondor Béla alig másfél évtized alatt olyan új és egyéni festői nyelvet teremtett, amelynek hatása napjainkban is hat a kortárs alkotóművészekre.
>>

Maradjak…

…olvasni

Gyémántográfia

Menjek vagy maradjak – Chieftains vagy Dogville 7


Az interjúkötetet több mint 220 reprodukció, fotódokumentáció, korabeli iratmásolat felhasználásával vezet át a XX–XXI. századi magyar festészet egyik legmesteribb, legsokoldalúbb művész, Gyémánt László életútján. A kötet ugyanakkor nemcsak izgalmas életrajzi olvasmány, hanem izzó kortörténeti értékkel is bír. Gyémánt leplezetlenül beszél a „szocializmus diszkrét bájairól”, a művészi pályájának indulásáról, a kultúrdiktátor Aczél Györgyhöz fűződő viszonyáról, az elmenni, avagy maradni dilemmájáról, a sikertelen beszervezési kísérletéről, a külföldön töltött éveiről, majd hazatérésének történetéről. A valódi történelmet nem a történelemkönyvek lapjaiból ismerheti meg az utókor a legpontosabban. Az elmúlt időket átélőkkel beszélgetve, a szubjektív emlékek kútjából kiásva, leporolva hitelesebben rakosgatható össze az, ami ebben az országban történt, történik velünk. Mindez gyakran vidám, néha groteszk, sokszor szomorú, gyakran méltatlan, de tanulságos, még akkor is, ha képtelenek vagyunk a tanulságok levonására és arra, hogy a megélt idő következményeiből egy tisztább, emberibb viszonyrendszerekre épülő, élhető országot teremtsünk magunknak. Egy olyan országot, ahol a középszer középszerűként van kezelve, a tehetségtelennek, a „kánonistáknak” megmondják, hogy tehetségtelenek, ahol nem az számít, mi van a zsebedben, hanem az hogy mi van az agyadban és a szívedben, ahol a zseniális tiszta érték a valódi érték mércéje.

…tévézni

Péntek, június 9.
19.25
Duna Televízió

Szezonbérlet

Menjek vagy maradjak – Chieftains vagy Dogville 8


A Jonathon Tullock regénye alapján készült film főhőse Gerry és Sewell, a két letört és megkeseredett tinédzser, akik bármit megtennének, hogy bérletet szerezzenek kedvenc csapatuk, a Newcastle United mérkőzéseire. Ennek érdekében felhagynak még az ivással és a dohányzással is, hogy az így megtakarított pénzükből megvehessék az áhított 1000 fontos belépőket. Hogy az összeget előteremtsék, kisebb-nagyobb simlikbe bonyolódnak – a drogkereskedéstől a bolti lopáson keresztül egészen a betörésig –, sőt, egy rövid időre még a gyerekpesztrálásba is belekóstolnak. A történet persze nem ennyire egyszerű, a film számos egyéb krízishelyzetet mutat be: Gerry alkoholista apja bútort lop, és megtámadja a fiú tüdőbeteg anyját, míg nővére kábítószerfüggőként járja az utcákat…
Mark Hermon szigetországi kollégáihoz (Ken Loach, Mike Leigh, Lynne Ramsay, Shane Meadows) hasonlóan elragadó humorral közelíti meg a meglehetősen komor témát. A film a rendezőnek az Odeon kiadásában megjelenő „kisváros-trilógiájának” (Fújhatjuk!, Little Voice) záró darabja.

Szombat, június 10.
19.30
Filmmúzeum

Az én XX. századom

Menjek vagy maradjak – Chieftains vagy Dogville 9


Enyedi Ildikó debütáló filmje 1880-ban kezdődik. Ezernyi kis emberi csillag vonul, ünnepelve a fény „birtokba vételét” és Edison urat. Ugyanekkor jön világra Magyarországon egy kis ikerpár. A két lány útja különválik: Lili az emancipált nő mintaképe lesz, Dóra a szépségéből és női ösztönéből próbál megélni. Közös „barátjukat”, Z. urat a mindent tudás vágya hajtja, utazik. A két nő ugyanoda érkezik, és szeretetével életet ad a férfinak és vele együtt a 20. századnak.

Vasárnap, június 11.
21.00
Duna II. Autonómia

Dogville A menedék

Menjek vagy maradjak – Chieftains vagy Dogville 10


Lars von Trier Amerika-trilogiájának kezdő része (azóta már bemutatta a Manderlayt is) a Dogville, amely egy kis bányászfalu a ’30-as évek Amerikájában. Lakói szegény emigránsok. Ebbe a világtól elzárt közösségbe érkezik üldözői elől menekülve Grace (Nicole Kidman). A fiatal, csinos nőt a falu lakói egy tanácskozást követően befogadják, és úgy döntenek, menedéket nyújtanak neki az őt üldöző gengszterek elől. Cserébe Grace segít a lakóknak. A szívességekből azonban valóságos terror lesz. A helyiek ugyanis megtudják, hogy Grace-t a rendőrség is körözi, így a menedék egyre drágább. Grace a falu rabszolgája lesz, kihasználják, megerőszakolják, bilincsbe verik – testileg és lelkileg is megtörik. A bosszú azonban igen fájdalmas lehet… A Dogma-mozgalom alapítója saját szabályait már rég megszegve hozta létre ezt a kísérleti filmet, amely a színház és a film kereteit feszegeti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik