Élet-Stílus

Indul a 18. FIFA labdarúgó-világbajnokság

Péntek este a Németország–Costa Rica mérkőzéssel kezdetét veszi a rajongók által várva várt focivébé. Mi magyarok sajnos nem vagyunk érdekeltek, de lesz kinek drukkolni. Indul a szenvedély és a gyötrelem mennyei hónapja.

Egy biztos: a ma induló 18. FIFA labdarúgó-vb négyhetes futball-dömpingjének 64 mérkőzésén szereplő 32 ország hadra fogható 736 játékosa érdekel most minket. Ünnepelni szeretnénk őket. Önfeledten, feloldódva, álmodozva, egy kicsit elfelejtve minden bajunkat-bánatunkat. Mert végre elérkezett a NAGY NAP: a focivébé kezdete.

Mindannyian szórakozni szeretnénk az elkövetkező napokban. Brazíliában, Angliában vagy Németországban éppúgy, mint Bolíviában, ahol a köztársasági elnök, Evo Morales a napokban rendelte el, hogy a kormány vásárolja fel a vb-t sugárzó fizetős csatorna közvetítési jogait, hogy „ne csak a gazdag kiváltságosok” figyelhessék a németországi eseményeket. Ahogy Bolíviának, úgy nekünk magyaroknak sincs – immár 20 esztendeje! – közvetlen érdekeltségünk a futballtornák legnagyobb vetélkedőjén. Mégis, idehaza is felbolydul az élet a focivébé apropóján. Hirtelen mélyrepüléssel csökkent a nagyképernyős plazma televíziók ára, rengeteg szórakozóhelyen, étteremben üzemelik be a készülékeket.

Sokan a hatalmas profitszerzés jegyében lettek hirtelen elkötelezett futballdrukkerek. Nem érdekelnek. Ők csak sodródnak az árral. Miközben az igazi rajongók napokig, hetekig elméláznak egy finom csel, egy fifikás szabadrúgás, egy bravúros vetődés emlékével. Hiszem, hogy a többségnek erről szól ez a mostani, a főszervezők szerint „mega-eseménnyé” tornyosult játék.

Több mint játék

Franz Beckenbauer, a FIFA (Nemzetközi Labdarúgó-szövetség) világbajnokságot szervező bizottságának elnöke maga is úgy vélekedik, hogy a 2006-s világtorna „több mint egy játék”.


Indul a 18. FIFA labdarúgó-világbajnokság 1

Elõtérben a labda, háttérben a politika (AP)

A „Császárt”, aki a 32 évvel ezelőtti – legutóbbi – németországi vb-n játékosként, majd az 1990-es olaszországi vb-n edzőként is aranyérmet szerzett, egy csütörtöki FIFAworldcup.com-nak adott interjúban emlékeztetett: az 1974-es világbajnokságon a mostanival szemben mindössze 16 csapat vett részt. Értük 38 meccsen, 9 stadionban mintegy 1,7 millió drukker szorított. A mostani 32 csapat 64 mérkőzését 12 hipermodern stadionban több mint 3 millió ember figyelheti majd. A televízió készülékek elé 32 milliárd(!) nézőt várnak. A sajtóérdeklődés is beszédes: 1974-ben valamivel több, mint 4600 kolléga tudósított a helyszínről, most 15 ezer(!) médiaképviselő dolgozik a helyszíneken.

A szédítő adatok mellett a több milliárd forintnyi pénzjutalmakról, és a több milliárdot érő játékosokról, miként az esélyekről, most nem is szóltunk. Beszéd helyett, tessék csak őket figyelni. A „Táncoló harcosok”-nak becézett vb-újonc csapat, Trinidad és Tobago veterán sztárja, Dwight Yorke ugyanúgy elvarázsolhatja a világot, mint a topfavorit Brazília zsenije, Ronaldinho vagy a sérüléséből felépült brit buldózer, Wayne Rooney.

Mega-vb ide vagy oda, a németek vb-szlogenje jól hangzik, én – különösen, ha közösségi térben elvegyülve figyelem majd a ma kezdődő torna valamelyik mérkőzését – hiszek is benne: „Itt az idő összebarátkozni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik