Élet-Stílus

Megtalálták Dobó István sírját?

admin
admin

2006. 06. 08. 10:37

Lehetséges, hogy a szlovákiai Dobóruszkán megtalálták az egri várkapitány, Dobó István földi maradványait – jelentette csütörtökön a Pozsonyban megjelenő Új Szó.

Noha a magyar történelem jeles alakjának szülőhelye ismeretlen, az idők során sokszor felmerült már, hogy a legendás törökverő talán az Ung-vidék – ma Szlovákiához tartozó – falujában, Dobóruszkán (Ruská) született, valamikor az 1500-as évek környékén.

Ezt a vélelmet erősíti, hogy a falu római katolikus templomának oltára melletti falban egy márványtáblára vésve, mint a lap idézi, ez áll: „Itt fedi sírja Dobó Istvánt, ki az egri falaktól visszaveré hajdan sok ezernyi hadát a töröknek, s ellenségei felett ülvén kitűnő diadalmat, véle Magyarhon végveszedelmét messze elűzte”. Az Új Szó cikkében beszámol arról, hogy a napokban felbontották a templom padlóját, a sírkamrában pedig két fémkoporsót és egy faládában emberi csontokat találtak. A leleteket már „szakemberek vizsgálják, és a kutatás eredményéről a nyilvánosságot is tájékoztatni fogják”.

„Fodor László régész tájékoztatása szerint Dobó István földi maradványai biztosan nincsenek az Egri Vármúzeumban levő síremlék szarkofágjában. Bár a múltban többször szerették volna megszerezni a csontokat, azokról mindössze annyit tudtak kideríteni, hogy valahol a dobóruszkai templomban találhatók” – írta a lap.

„Hogy a fémkoporsók mit rejtenek, azt egyelőre senki sem tudja megmondani” – írta a lap, melynek Lakatos László, a feltárást vezető helyi vállalkozó elmondta: reméli, hogy a most előkerült csontokból meg lehet majd állapítani, kinek a végső nyughelyét sikerült feltárni. A kutatócsoport tagjai természetesen bíznak benne, hogy az egyik sírból Dobó István földi maradványai kerülnek elő” – áll az Új Szó csütörtöki számának első oldalán megjelent beszámolóban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.