Élet-Stílus

Megnyílt a 77. Ünnepi könyvhét Budapesten

"Létezik, sőt virágzik az irodalom, ergo létezik, sőt virágzik a könyvhét" - fogalmazott a 77. Ünnepi Könyvhetet és az 5. Gyermekkönyvnapokat megnyitó köszöntőjében Parti Nagy Lajos, aki kiemelte: az egész könyvhetet a gyermekeknek ajánlja.

Mint Parti Nagy Lajos az országos rendezvény központi helyszínén, a fővárosi Vörösmarty téren elmondta: “Az ő kezükben van a jövő gyenge ága, mit az önző jelen fűrészével magunk alatt vágni(…) elég nagy ostobaság. Volna.” Az író szerint “ha ez az ország kicsit is törődik a saját jövőjével, akkor minden pénzt, energiát, szeretetet, odafigyelést a gyerekekbe fektet.”

Az ünnepi könyvhét csaknem 300 új könyvét megemlítve, a magyar kortárs irodalomról azt mondta, hogy mennyiségi probléma “aligha van, szerintem minőségi sincs, (…) csak annyi, hogy az irodalom, pláne a kortárs, eleve probléma, (…) addig jó, amíg probléma”.

A Vörösmarty téri megnyitót követően az érdeklődők percek alatt elárasztották a tér és a környező utcák 160 könyves pavilonjának 232 hazai és külföldi könyvforgalmazóját. A könyvsátrakat jövő hétfőig érdemes felkeresni, a kiadók nagy kedvezményekkel várják az olvasókat.

“Soha nem látott kiterjedésű könyvhét lesz a mostani” – fogalmazott Zentai Péter László, a fesztivált szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) vezetője egy múlt heti sajtótájékoztatón.

A június 8. és 12. között zajló kortárs magyar irodalom ünnepének nevezett programmal párhuzamosan szervezik az 5. Gyermekkönyvnapokat is. Az idei év “stratégiai célja”, hogy a rengeteg programmal – az eddigieknél is több vidéki helyszínen – újra tömegeket vonjanak be az ünnepi könyvhét rendezvényeibe – mondta, a MKKE elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik