Élet-Stílus

Magyar segítség a foci vb-hez

A magyar hatóságok is segítséget nyújtanak a németországi labdarúgó világbajnokság biztonságos lebonyolításához – közölte a határőrség szóvivője az MTI-vel csütörtökön.

Kovács Iván ezredes közleménye szerint a határőrség, az Országos Rendőr-főkapitányság és a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal információkat ad át az Európai Unió Külső Határain való Operatív Együttműködési Igazgatásért Felelős FRONTEX Ügynökségnek.

A határokon kiemelten figyelnek azokra a személyekre, akikkel kapcsolatban felmerül terror veszély, bűncselekmények elkövetésének gyanúja, a közrendet megzavaró magatartás, közbiztonságra különösen veszélyes eszközök birtoklása, garázda viselkedés és egyéb, a rendezvénnyel kapcsolatba hozható jogsértő tevékenység.

A határőrség a Nemzeti Nyomozó Iroda Emberkereskedelem Elleni Osztályával, valamint a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatallal együttműködve külön figyelmet fordít a Németországba irányuló illegális emberkereskedelem kiszűrésére, azon belül pedig célzottan a sportesemény miatt várható prostitúció megelőzésére.

A hatóságok kiemelten kezelik azt az időszakot, amikor olyan mérkőzéseket rendeznek, amelyek miatt jelentős átmenő forgalom várható Magyarországon keresztül. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal a szomszédos országokba kihelyezett szakkonzulok egyidejű értesítése mellett fokozott körültekintéssel jár el a rendezvényhez kapcsolódó – hatáskörébe tartozó – átutazó vízumkérelmek elbírálása során.

A szóvivő felhívta a figyelmet: a magyar utazók számoljanak azzal, hogy a bajnokság ideje alatt a német schengeni belső határokon időszakosan és akciószerűen visszaállítják a határforgalom ellenőrzését a német hatóságok. A német határellenőrzésben megfigyelőként magyar határőrök is részt vesznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik