Élet-Stílus

Korán búcsúzhat néhány favorit (2.rész)

A felkészülési mérkőzések nem sok mindent árulnak el arról, hogy az adott csapat miként vitézkedik a világbajnokságon, de az eredmények óvatos esélylatolgatást megengednek. Cikkünk második részében az E,F,G és H csoportokat tekintjük át.

E csoport – borítékolható az eredmény?

A csoportból két csapat egyértelműen kiemelkedik, és óriási meglepetés lenne, ha nem az olaszok és a csehek lépnének tovább. Nagy kérdés, hogy az egyre terebélyesedő bundabotrányt sikerül e kivernie Marcello Lippinek a játékosok fejéből. Több válogatott focistát is meghallhattak a hatóság emberei az ügy kapcsán, de idáig mindannyian tisztázták magukat.

A keret rendkívülien erős, és komolyabb sérülés sem akadályozta a felkészülést. Zambrottának, Nestának és Gattusónak is vannak kisebb panaszai, de feltehetően csak egy-két mérkőzést kell emiatt kihagyniuk.

Az előkészületi meccsek jobban nem is kezdődhettek volna, hiszen az azzurrik 4-1-re lelépték a pénteken kezdődő torna házigazdáját. Impozáns játékot mutatva, valóssággal leiskolázták a Nationalelfet az olaszok, akik a későbbiekben már nem voltak ennyire meggyőzőek. Svájc ellen csak egy döntetlenre futotta és Ukrajnát sem sikerült legyűrniük.

Ha a papírforma érvényesül, az olaszok mellett a cseh válogatott juthat tovább a nyolcaddöntőbe. Karl Brückner csapata akárcsak két évvel ez előtt az Eb-n, ismét az egyik, nem is olyan titkos esélyes. A felkészülés során érzékeny veszteség érte ugyan a cseheket: Smicer nem utazik sérülése miatt Németországba, de a keret ennek ellenére kiegyensúlyozott, és a szövetségi kapitány minden poszton több egyenértékű focistát küldhet a pályára.

A későbbiekben akárcsak az olaszok, a csehek is a legjobb négy közé juthatnak, ahol pedig már bármi megtörténhet. Ehhez azonban nemcsak az kell, hogy a kulcsjátékosok – Nedved, Koller, Rosicky – jól játszanak, hanem némi szerencse is szükségeltetik.

Az E csoport másik két együttesét sem szabad természetesen leírni, hiszen az elmúlt évek során az amerikai foci rengeteget fejlődött, és Ghána csapata is igen masszívnak tűnik. Az afrikaiak a felkészülés során döntetlent játszottak a törökökkel, kikaptak Mexikótól, de megverték azt a dél-koreai csapatot, amely négy éve negyedik helyen végzett.

Az amerikai csapat a németektől elszenvedett súlyos vereséget leszámítva sikeresen készült a vébére. Megverték a szintén résztvevő lengyeleket, Venezuelát és Lettországot. Marokkó ugyan túl nagy falatnak bizonyult, de Bruce Arena ennek ellenére bizakodó a vb-szereplést illetően.


Korán búcsúzhat néhány favorit (2.rész) 1

Az a meglepetés, ha nem Brazília nyer (AP)

F csoport – csak egy hely kiadó

A csoport legnagyobb esélyese az ötszörös világbajnok brazil válogatott, amely idén is a torna favoritja. A kvartett másik három tagja masszív középcsapat, és közülük bárki megszerezheti a továbbjutást jelentő második pozíciót.

A brazilok mindössze két felkészülési meccset játszottak, a szövetségi kapitány inkább a közös tréningeken próbálta egységessé kovácsolni a sztárok gyülekezetét. Az oroszok ellen soványka győzelmet arattak, a magyarok után pedig a selecao játszott Új-Zéland legjobbjaival. A csapat hemzseg a zseniális labdarúgóktól, akik egy maguk is képesek eldönteni egy találkozót. A selecao egyik legnagyobb erőssége, hogy a kapusokon kívül gyakorlatilag mindegyik kerettag gólveszélyes.

A találatokért elsősorban az Adriano, Ronaldo és Ronaldinho trió lesz felelős. A Barcelona játékosa parádés szezont zárt: a csapattal a spanyol bajnokság mellett a Bajnokok Ligájában is győzedelmeskedett. Ha ezt a játékot tudja a vébén is nyújtani, akkor ő lehet a torna legnagyobb sztárja. A keret összeállításánál mindössze Edmilson sérülése húzta keresztbe Carlos Alberto Parreira számításait, a szakvezető amúgy valóban a legjobbakra építhet. Nincs még egy olyan válogatott a mezőnyben, ahol a cserepadon is ilyen kvalitású focisták ülnének.

A horvátok egy igazi szenzációval kezdték meg a felkészülésüket a vébére. Barátságos mérkőzésen legyőzték az argentinokat, majd az osztrákokat léptek le 4-1-re. A későbbiekben is jól játszottak, igaz a legutolsó spanyolok elleni mérkőzésüket 2-1-re elveszítették. Bravúr szükséges ahhoz, hogy a délszláv együttes meg tudja ismételni a 98-as eredményét, amikor bronzérmes lett a csapat.

Hasonló szenzációban talán csak titkon reménykednek az ausztrál és a japán rajongók. A csoportból Brazília mellett bármelyik csapat tovább léphet, de a későbbiekben feltehetően nem lennének képesek „csodákra”.


Korán búcsúzhat néhány favorit (2.rész) 2

Zidane a vb után befejezi pályafutását (AP)

G csoport – Zidane méltó búcsúra készül

A csoportból játékerejét tekintve kiemelkedik a francia csapat, amelynek a kulcsjátékosai ugyan már egyre öregebbek, de Zidane és a többiek mindent meg fognak tenni annak az érdekében, hogy szépen búcsúzzanak. A papírforma alapján az első hely a galloké, az oly értékes második helyért pedig Svájc, Togo és Dél-Korea folytathat majd elkeseredett küzdelmet.

A franciák rendkívülien balszerencsések, hiszen az egyik kulcsjátékosuk az utolsó felkészülési mérkőzésen sérült le. Djibril Cisse lábtörése miatt nem vehet részt a tornán, ami nagy érvágás a csapatnak. A csatársor Henry-val ugyan igen gólveszélyes, de az Arsenal csatárja a válogatott mezben gyakran nem tudta azt a teljesítményt nyújtani, aminek köszönhetően már több alkalommal is az Év játékosának választották a Premier League-ben.

A franciák még márciusban nem kis meglepetésre kikaptak a szlovákoktól, de azóta mind három mérkőzésüket nyerték, többek között Mexikót és Dániát is kiütve. A mutatott játék nem mindig volt meggyőző, de az eredmények stimmeltek, úgyhogy egyelőre Domenech szövetségi kapitány nyugodtan várhatja a csoportmérkőzések kezdetét.

A svájciakra mindenképpen érdemes lesz odafigyelni, egy fiatal, lelkes csapatot irányít Koebi Kuhn. Az alpesi ország focistái Skóciát simán megverték, és Elefántcsontpart illetve Olaszországgal is döntetlent játszottak. Ez utóbbi eredmény már csak azért is figyelemreméltó, mert az azzurrik a felkészülés során a németeket leiskolázták.


Korán búcsúzhat néhány favorit (2.rész) 3

Senderos a svájciak legnagyobb sztárja (BBC)

A koreaiak abban bíznak, hogy sikerül megismételniük egy négy évvel ez előtti eredményt, de erre már csak azért is kevés az esély, mert a bírók „támogatásával” ezúttal nem számolhatnak. A keret gyakorlatilag ugyanolyan játékerőt képvisel, de nem valószínű, hogy ez idén elég lesz a legjobb négy közé jutáshoz.

A G csoport nagy ismeretlenje a togói válogatott, amely története során első alkalommal jutott ki a világbajnokságra. Az afrikaiak Szaúd-Arábiától kikaptak, és Liechtenstein ellen csak egy góllal tudtak nyerni. Ezek az eredmények is sugallják, hogy az együttes nem a kvartett legerősebb válogatottja, és a reális cél a pontszerzés lehet. Óriási meglepetés lenne ilyen előjelek mellett, ha Togó tovább jutna.

H csoport – megtörik a spanyol átok?

A spanyolok az idei vébének is az esélyesei, de ha a hagyományaikhoz “hűen” szerepelnek, akkor ismét nem lesz meg a bajnoki cím. A csoportból a papírforma alapján kötelező tovább menniük, mögöttük a második pozícióra az ukránoknak van a legjobb sansza. Tunézia és Szaúd-Arábia titkon reménykedhet, de Raúlék és Sevcsenkóék mellett nagyon nehéz dolguk lesz.


Korán búcsúzhat néhány favorit (2.rész) 4

Torres és Raúl a spanyolok gólfelelõse (AFP)

A spanyol válogatott rendre hangzatos ígéretekkel utazott a labdarúgó világbajnokságra, ám sorozatosan a várakozások alatt teljesítettek. Ebbe már a közvélemény is belenyugodott, és nem is várnak nagy tetteket Raúléktól, akik a mezőny egyik legerősebb keretével utaznak Németországba.

A spanyolok a felkészülés során egy kivétellel minden mérkőzésüket megnyerték, Elefántcsontpartot és Horvátországot is legyőzve. Az oroszokkal nem bírt csak Luis Aragones együttese, a döntetlen azonban egyáltalán nem rossz eredmény, főleg ha figyelembe vesszük, hogy a brazilok is csak egy góllal nyertek Moszkvában.

A szövetségi kapitány szerint a június 9-én kezdődő németországi világbajnokságon végre megtörhet a spanyol válogatottat az utóbbi időben sújtó “átok”. Érthető Aragones bizakodása: irányítása alatt eddig 19 meccset játszott a nemzeti csapat, és egyszer sem maradt alul.

A torna egyik titkos favoritja az ukrán együttes, amelyben a világ egyik legveszélyesebb csatárja futballozik. A kelet-európai csapat azonban a selejtezők és a felkészülés során már többször is bebizonyította, hogy Andrij Sevcsenko nélkül is számolni kell velük. A támadó kisebb sérüléssel bajlódik, de Oleg Blohin bízik abban, hogy a csütörtöki felkészülési meccsen már játszhat a Chelsea-hez szerződött sztár. Ha az ukránok ismét képesek olyan színvonalas játékkal előrukkolni, mint a selejtezők során akkor biztosra vehető a tovább jutásuk, akár még a spanyolokat is meglephetik.

Tunézia képes a szenzációra, a felkészülés során a szerbeket például éppúgy megverték, mint a beloruszokat, Uruguay ellen pedig gólnélküli döntetlent játszottak. A szaúdiak nem büszkélkedhetnek hasonló skalpokkal. A vébét megelőzően mindössze Togót sikerült megverni. Portugália, Lengyelország, Belgium, Csehország és Törökország túl erősnek bizonyult, az irakiak ellen pedig sikerült egy döntetlent kiharcolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik