Élet-Stílus

Kína blokkolja a Google.com elérését

admin
admin

2006. 06. 08. 13:45

Az ázsiai ország legtöbb régiójában napok óta elérhetetlen a Google.com. A Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet jelentése szerint egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy a kínai hatóságok blokkolják a kereső használatát.

Az ügyre akkor derült fény, amikor egyre több kínai nagyvárosból jelentették az emberek, hogy nehezen vagy egyáltalán nem tudják elérni a Google központi, cenzúrázatlan weboldalát. Emellett nehezen lehetett igénybe venni a Google News és a Google Mail szolgáltatásait is. Ezzel szemben a Google kínai site-ja, a cenzúrázott Google.cn problémák nélkül működött. „Véleményünk szerint mindez azt jelenti, hogy a Google belépett azoknak a vállalatoknak a táborába, amelyek feltétel nélkül behódoltak a kínai kormánynak, és mindenben együttműködnek a helyi hatóságokkal azért, hogy megakadályozzák a kínai felhasználók hozzáférését a cenzúrázatlan oldalakhoz” – áll a Riporterek Határok Nélkül nevű civilszervezet közleményében.

„Sajnálatosnak tartjuk, hogy a kínai internetezőknek szabályos háborút kell vívniuk azért, hogy hozzáférhessenek a kínai állam szerint tilos, de a világ más részein bárki számára nyilvános tartalmakhoz” – olvasható a dokumentumban. A cenzúra tényéről még nem volt hajlandó nyilatkozni Cui Jin, a Google pekingi szóvivője, aki szerint még vizsgálják a helyzetet.

Szabályos háború bontakozott ki a cenzúrapárti hatalom és a cenzúra kikerülésére minden lehetőséget megragadó kínai internetezők között. A helyi hatóságok megtalálták a módját, hogy miként blokkolják a Dynapass, az Ultrasurf, a Freegate és a Garden Networks nevű cenzúrakikerülő szoftverek működését. Ezt megerősítette Bill Xia, a Dynapass fejlesztője is, aki szerint számos probléma lépett fel, de már dolgoznak a program egy új, megbízhatóbb és a kormányzati lépések ellen jobban védett verziójának kifejlesztésén.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.